Проф. др Славица Ђукић Дејановић у Горњој Трепчи у националној кампањи „Жене живе и на селу“

У Горњој Трепчи је одржана национална кампања „Жене живе и на селу“. Циљ је да се учине видљивијим проблеми здравствене и социјалне заштите жена из руралних средина и да им се помогне да почну сопствени посао.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић навела је да је ово једина радионица где се од жена које живе на селу и имају своје породице и бизнис може чути са чим се то оне сусрећу и који су њихови проблеми.

,,Жена на селу прва устаје, прва је у воћњаку она је када је на селу стуб породице, ако је неки члан породице болестан она о њему брине. Та традиционална оптерећеност жене на селу је остала, а жене које сам данас овде срела у Горњој Трепчи су завршиле факултете и најмање средње школе. Оне су у стању да користе модерне технологије, дигитално су писмене, комуницирају са истим таквим партнерима широм Србије и ван граница наше земље. Жале се на инфраструктуру, да им није довољно доступно здравство, жале се да очеви, браћа мужеви без обзира што их бескрајно воле и даље праве поделу на традиционалну жену која мора да буде оптерећена прањем, кувањем и бригом о деци, неуспехом деце у школи и да они негде имају важније послове који представљају породицу ван породице”, казала је Ђукић Дејановић.

Она додаје да управо због тих неких проблема равноправност на селу још није заживела, да то изискује да се разговори воде на селу и да се не могу више трибине о позицији жене на селу правити у градовима.

Министарка Ђукић Дејановић истакла је да жене на селу имају потпуно иста права као и жене у граду.

,,Направљен је један коректан и коначно поштен корак ка тим женама и оне имају потпуно иста права, међутим то се први пут догодило након Закона о финансијској подршци породице који је донет прошле године. И ту смо јако дуго каскали за нечим што се зове равноправност”, рекла је Ђукић Дејановић.

Извор: Глас западне Србије/РИНА

фото: РИНА

The post Проф. др Славица Ђукић Дејановић у Горњој Трепчи у националној кампањи „Жене живе и на селу“ appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »