Нема избегавања: Русија пооштрава правила за служење војног рока

Министарство одбране Русије је предложило да се унесу поправке у закон „О војним обавезама и војној служби“, пишу „Известија“, позивајући се на оснивача руске асоцијације правника војске „Гвардија“ Олега Жердева.

twitter.com/mod_russia

Измене ће се дотаћи процедура проласка медицинског прегледа. Биће раширене надлежности лекара: они могу проверавати здравље регрута који су раније добили одлагање службе.

Како се претпоставља, овакве мере треба да помогну у борби против лекара које су за мито ослобађали регруте од службе.

Осим тога, закон уноси још једну важну измену. Сада појам „преглед» ће бити замењен „инспекцијом“.

„Медицински преглед је површинско проучавање стања здравља, док инспекција подразумева давање закључка степена спремности за војну службу», рекао је Жердев.

Осим тога, према новим правилима, регрути који нису за војну службу биће послати „у медицинску организацију за пружање помоћи“, преноси Спутњик.

На крају ће га или излечити и позвати на службу или, ако је болест хронична потпуно ће бити ослобођени од службе. То ће омогућити Министарству одбране да уштеди новац и помогне да се војне болнице мало ослободе.

Лист је набројала дијагнозе због којих се војници најчешће ослобађају од службе: равна стопала, хипертензија, болести коже и дијабетис.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »