Мартиновић: Проблем Косова и Метохије није настао за време мандата Вучића

Шеф посланичке групе напредњака у скупштини Србије Александар Мартиновић изјавио је да ће председник Александар Вучић у обраћању посланицима на данашњој седници парламента изнети каква је реална ситуација на Косову и Метохији и шта Србија може у овом тренутку да учини за српски народ који је остао да живи тамо.

Мартиновић је нагласио да је на председнику државе највећи терет за решавање проблема КиМ, али да су напредњаци сигурни да ће он хиљаду пута више урадити за КиМ него што је учинила било која друга претходна власт.

„Проблем КиМ није настао за време мандата Вучића, то је проблем који траје више од 200 година. Ниједна српска и ниједна југословенска власт није нашла адекватно решење за проблем КиМ. Онда разни лицемери, разне политичке кукавице, кажу “хајде, Вучићу, изнеси нам коначно решење за КиМ“. Тешко је бити у позицији председника од кога се очекује решење проблема кога нико није успео да реши“, нагласио је Мартиновић.

Додаје да је убеђен да ће Вучић, уз подршку посланика СНС-а и Владе Србије, успети да пронађе реално и рационално решење за КиМ.

Подсећа да су пред председником две могућности – једна је политика емоција, а друга политика разума.

„Политика емоција нам каже да је КиМ наше, да је света српска земља. Политика разума нам говори да ситуација није баш тако једноставна, да је много сложенија и да ми сада морамо мудром, избалансираном, рационалном политиком да покушамо да за српски народ на КиМ пронађемо трајно и одрживо решење како да остану на вековним огњиштима“, рекао је Мартиновић.

Упитан шта очекује на данашњој седници од опозиције, он је рекао да од људи окупљених око Савеза за Србију не очекује ништа, јер су Борис Тадић, Драган Ђилас и Борко Стефановић, Србију довели у ситуацију у каквој се тренутно налази својом катастрофалном политиком од 2008. до 2012. године.

„Од њих не очекујем ништа. То су људи који једино умеју да нападају, да вређају, изговарају најгоре клевете на рачун Вучића и СНС, али када су требали да ураде нешто конкретно за Србе на КиМ, нису урадили ништа“, рекао је Мартиновић.

Од опозиционих посланика који буду дошли на данашњу седницу парламента очукује да чује каква су њихова виђења ситуације на КиМ и какви су могући правци решавања проблема.

„Очекујем конструктиван, отворен дијалог и дебату. Мислим да је питање КиМ питање око кога ми Срби не треба међусобно да се хватамо за гушу, имамо ми већих противника и већих проблема. Мислим да грађани Србије добро разумеју да се Вучић свим срцем бори за Србе који живе на КиМ и да веома разумеју колико је тешка и његова позиција, али и колико је тешка позиција државе Србије“, истакао је Мартиновић.

Подсећа да питање КиМ није само однос Срба и Албанаца већ да се ту ради о интересима великих и моћних западних сила које су се до сада показали као ментори Албанаца.

„Када имате ту ситуацију у виду, јасно вам је да је положај Србије деликатан. Такав положај Србије захтева одговорну и мудру политику“, закључио је Мартиновић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »