Љајић и Шаровић: Ако Приштина не укине таксе до 1. јула следе контрамере

Србија и Босна и Херцеговина ће, уколико Приштина не укине таксе за робу из те две земље до самита лидера Западног Балкана у Паризу 1. јула, размотрити уводјење различитих модела контрамера, саопштило је данас Министарство трговине, туризма и телекомуникација Србије.

Расим Љајић ( фото : Лола Ђорђевић)

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић и заменик председавајућег Савета министара и министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирко Шаровић сложили су се током сусрета у Сарајеву да би две државе требало да заједнички наступају и спроводе координисане активности, чији би циљ био повећање притиска за укидање такси.

Двојица министара су се заложила и за већи степен економске интеграције на Балкану, који подразумева стварање заједничког економског простора без баријера и компликованих процедура, које отежавају слободан проток роба, људи, услуга и капитала.

Услов за то је безусловно укидање такси од стране Приштине, истакнуто је у саопштењу.

Уколико се то не догоди, како је оцењено, ЕУ ће додатно нарушити властити кредибилитет, а земље овог простора пропустити још једну шансу за привредни опоравак и нормализацију политичких прилика.

Љајић је подсетио да је од 21. новембра, када су таксе уведене, до 21. маја, Србија на Косово и Метохију испоручила за 189,5 милиона евра мање робе у односу на исти период прошле године, што представља пад од 80 одсто.

То практично значи, како је указао Љајић, да је штета нешто већа од милион евра дневно.

Шаровић је рекао да је за последњих шест месеци Босна и Херцеговина испоручила 27 милиона евра робе мање на Косово него у истом периоду прошле године, што је пад од 97 одсто.

Како је навео, у прва четири месеца ове године пласирано робе у вредности од свега 500.000 евра.

Двојица министара су закључила и да грађани на Косову такође трпе штету због уведених такси, јер су цене на мало повећане за 5,3 одсто, спољнотрговински дефицит је повећан за 5,4 одсто, а увоз робе за 6,4 одсто.

На састанку је констатовано и да су због такси готово заустављене све регионалне иницијативе, чиме је проузрокована политичка штета за нормализацију односа у региону.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »