Гостовање Ивице Дачића у јутарњем програму ТВ Хепи: Мадагаскар не мења одлуку о повлачењу признања Косова

Гост овог јутра код Миломира Марића и Катарине Корше био је министар спољних послова Ивица Дачић, са којим смо претресли неколико важних тема, међу којима је била и његова скорашња посета Африци.

Некако си спасио живу главу током последње дипломатске мисије када си био у председничкој палати у Сомалији, када су терористи покушали неку бомбашку акцију?

– Ја никад нисам пре био у Сомалији, иначе  сам обишао седам земаља и ишао сам пре свега зато што Африка има 54 земље чланице Уједињених нација. Ми нажалост нисмо са њима имали редовну комуникацију, иако имамо велике везе са Африком. Пре два дана, 25. маја је био дан Африке. Хајле Селасије заказао је прву конференцију Oрганизације афричког јединства у Адис Абеби на Титов рођендан, у Титову част. То наравно нико више у Африци не зна, нити овде код нас. Имајући у виду да ја волим тај период да га користим у политичкој акцији, то је нпр. једна од ствари која је је за ове земље била значајна. 

Гана, тамо је један од оснивача покрета несврстаних Кваме Нкрумах са којим је Тито имао изузетне односе, Танзанија Ђулијус Њерере, такође изузетне односе, председник тадашње Сомалије био је учесник првог самита несврстаних 61. године. Ми смо у свим тим земљама затворили амбасаде после 2000. године. Ја сам у Танзанији био први после 20, 30 година. Они су у међувремену признали Косово, код њих нико није ишао, нико им није објашњавао да нам је стало до њиховог става о Косову. За нас су проблеми у њиховом региону веома непознати, а замислите како изгледа њима када треба да одлучују о неким стварима из бивше Југославије. 

Отишао сам у Сомалију јер ме је председник позвао, и рекао ми је када сам први пут контактирао са њим и министром спољних послова да Сомалија не подржава сепаратизам. Ја сам питао како не подржава сепаратизам када сте признали Косово?! Он је рекао да не зна, ако је то било у време прелазне владе, ми смо поништили и поништавамо све што је та влада донела ако је то тада било и то ћемо да поништимо. Оно што је сигурно они неће гласати за Косово. Иначе од тих седам земаља свега једна земља је гласала за нас у Интерполу, то је ДР Конго. 

– Мадагаскар тада није гласао зато што тада још није повукао признање, а ја сам отишао између осталог, зато што је Пацоли рекао да ће Конго да призна Косово у наредним данима. Мени је председник Конга рекао да даје реч да се то неће десити. Нови председник Мадагаскара је рекао да неће мењати одлуку о повлачењу признања. 

По питању Сомалије и Свазиленда, министар Дачић каже да сам њима треба радити и објашњава како је реаговао на терористички напад.

Ствари се не могу завршити једним састанком. Треба да дођу у посету код нас. Они су веома значајни, они су десет пута захваљивали што сам дошао у посету. Када сам стигао у Сомалију, министар ме је сачекао на аеродрому и каже то је историјска ствар за њих јер нико није долетео ноћу и нико није преспавао код њих, јер је ризично. Ја нисам имао избора, јер пилоти нису могли даље да лете. Летео сам из Гане, а пилоти су морали да преспавају. Ја сам преспавао у Могадишу. На сваких 50 метара је неки контролни пункт, пушке, војска. Људима у Сомалији је било непријатно што се то десило за време моје посете. 

– Ја сам ту прошао, то је комплекс председничке палате где се налазе премијер и он. Ту  сам онда разговарао и са министром спољних послова. То је у ствари контролни пункт на прилазу када се улази у председничку палату и ми смо ту прошли, пола сата, 40 минута пре тога. И почео је састанак, ја сам тада био на састанку код председника. У том моменту сам причао и одједном је била једна експлозија. Била је толико јака да се затресла цела зграда, видело се да није нешто од радости, него јасно да је напад у питању. Они су се погледали и штрецнули. Ја сам био у непријатној позицији, причао сам, и онда сам само наставио. И председник ме гледа и каже:  – Види се велика разлика између вас и западњака, ови са запада би сви пали под сто одмах. 

Када сам излазио од њега, улази дипломатска енглеска делегација, а они са панцирима и шлемом. Они тако иду кроз град, ја нисам имао ништа. Ко је био мета, то је питање јер се десило на улазу у политичку палату. Политичка ситуација у Сомалији је доста неизвесна и тешка, јер постоји велики отпор конзервативних исламских кругова, постоји потпуно отворена терористичка организација Ал Шабаб која је доста јака, има 7000 бораца и становништво релативно подржава  оно за шта се залажу. С друге стране имамо Сомалиланд који је део Сомалије, који није био под италијанском окупацијом. Иако је то исти народ, али то су два дела где је Сомалиланд био под западним колонијалистима, а ови под Италијанима. Сада се дешава да Емирати и Саудијска Арабија доста подржавају Сомалиланд, што не наилази на добар пријем Сомалије. 

Када причамо о проблему Косова, на крају се све то сведе на математику. То значи, ако имате 193 чланице Уједињених нација за вас је суштинско питање хоће ли они, ако се кандидују за чланство у Уједињеним нацијама бити изабрани, односно примљени. Да би постали пуноправни члан, треба прво да прођу Савет безбедности. Ми имамо срећу да Русија и Кина то не подржавају. Да се не бисмо ослањали на њих, морамо да обезбедимо да Косово нема већину. 

Министар Дачић се осврнуо и на посету Црној Гори, где је причао о регионалном повезивању.

На састанцима по Европи, а имам их доста често, главна тема која је модерна је повезивање различитих земаља. О каквом повезивању треба да говоримо када имамо нпр. воз који 30 сати иде до Подгорице, постоји само аутопут који смо ми надоградили са Коридором 10. Ништа не постоји што би регионално повезивало те наше центре. Када је реч о инфраструктури још смо у праисторији. Пруга Београд-Бар, то је био историјски подухват у оном социјалистичком систему, али од тада није много урађено на модернизацији свега тога. Ми имамо три кључна правца који су за нас битна, један је ка Бару, други правац ка Солуну, а трећи је правац ка Констанци, али није превише развијен, а то је најкраћи водени правац. Сва та три правца треба да се раде у наредном периоду.

Извор и фото: ТВ Хепи

The post Гостовање Ивице Дачића у јутарњем програму ТВ Хепи: Мадагаскар не мења одлуку о повлачењу признања Косова appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »