Африка — ускоро највећа зона слободне трговине на свету

Афричка континентална зона слободне трговине ступа на снагу у четвртак. То ће бити највећи споразум о слободној трговини по броју становника који је свет видео од оснивања Светске трговинске организације 1995. године.

Египатско Министарство спољних послова је током викенда саопштило да су примљене потребне 22 ратификације. Све осим три, Бенин, Еритреја и Нигерија, 55 афричких земаља потписало је споразум. УН кажу да ако се и Нигерија придружи споразуму, онда спољна афричка трговина може да доживи скок за више од 50 одсто у наредних пет година.

Према статистици коју наводи Министарство, када споразум ступи на снагу, он ће захватити више од 1,2 милијарде људи, са укупним домаћим производом од око 3,4 билиона долара. То ће смањити царине на 90 одсто робе на континенту. Споразум би могао да повећа трговину унутар Африке за 52,3 одсто, саопштиле су УН.

Председник Руанде Паул Кагаме поздравио је споразум и оценио да наступа „ново поглавље афричког јединства“.

Комесар за трговину Афричке уније Алберт Мучанга изјавио је за „Фортуне“: „Када сада погледате афричке економије, њихов основни проблем је фрагментација.“

„То су врло мале економије у односу на остатак света. Инвеститорима је тешко да дођу до великих инвестиција на тим малим тржиштима“, рекао је он, додајући: „Ми се удаљавамо од фрагментације, како бисмо привукли дугорочна и велика улагања.“

АфЦФТА је била водећи пројекат визије развоја „Агенде 2063“ Афричке уније у последњих пет година. Предлог АфЦФТА је одобрен 2012. године, а чланови су почели да раде на нацрту у 2015. У марту 2018. године лидери 44 афричке земље одобрили су споразум у Руанди. Учесници АфЦФТА наводно разматрају и могућност коришћења заједничке валуте.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »