Турски медији: Три главне претње америчкој хегемонији

Постоје три озбиљна проблема за хегемонију Вашингтона: он ће изгубити глобално лидерство, ако се не реши ситуација са „Хуавејом“, са изградњом „Северног тока 2“ и са турском куповином С-400, пише турски лист „Џумхуријет“.

„Џумхуријет“ наглашава да су САД у Украјини претрпеле неуспех, да у Сирији одржао Башар ел Асад, а држава се није распала. Сада треба решити проблем око „Хуавеја“. САД раст „Хуавеја“ виде као претњу свом глобалном лидерству, јер ова компанија више није само конкурентан бренд мобилних телефона за америчког гиганта „Епл“, већ и компанија која предлаже свету телекомуникациону структуру, гурајући у запећак америчке, канадске и европске компаније.

Други страх председника САД Доналда Трампа је проблем „Северног тока 2“ који се одражава на односе САД са Русијом и Немачком. Због тог гасовода, Европске унија постепено клизи из руку САД. Америка прети санкцијама компанијама које раде на пројекту, али Москва и Берлин указују на то да ће „Северни ток 2“ ипак бити изграђен.

Трећи велики Трампов страх — проблем система противракетне одбране С-400. САД врше интензиван притисак на Турску, јер би куповина руског С-400 много тога променила. Између осталог, то ће отворити пут многим другим државама.

„Сједињене Америчке Државе, које нису успеле да реше ова три проблема у условима када је њихова хегемонија у опадању, брзо ће изгубити лидерску позицију на глобалном нивоу“, закључује турски лист.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »