Гојковић: Вучић мора да остане на челу СНС, неки министри треба да оду из Владе

У Скупштини Србије сутра ће бити одржана посебна седница о Косову и Метохији, а председница парламента Маја Гојковић рекла је да очекује да посланици и грађани од шефа државе Александра Вучића, који ће присуствовати заседању, чују све што је важно о овом државном питању. Наводи да проблем Косова не датира од јуче, већ да је стар вековима и да је зато потребно решити га компромисом, а не инсистирањем на „замрзнутом конфликту“.

Осим о овом питању, Гојковићева говори и о предстојећим изборима у Српској напредној странци (СНС), о опозицији и њеним протестима, раду премијерке и министара.

* Шта очекујете од сутрашње седнице о питању Косова и Метохије? Шта она доноси?

– То је врло важна седница на коју сам позвала председника Србије Александра Вучића, директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, а очекујем да буду присутни и председница Владе и сви министри. Посланици су већ добили извештај Канцеларије за КиМ, а очекујем да чујемо једно садржајно излагање председника државе и о току преговора Београда и Приштине, уз посредство ЕУ, као и све важне чињенице и податке који су битни за дискусију у парламенту, а и, наравно, за грађане који ће уживо моћи да прате и излагање и дебату. Очекујем да посланици учествују и да кажу своје ставове о извештају, да воде дијалог с председником и да коначно чујемо политичке ставове свих посланичких група и партија о питању КиМ.

* Колико смо заправо близу неког решења за КиМ? Председник Вучић је рекао да је његов предлог о разграничењу са Албанцима пропао…

– Предлог да Србија размисли колико би то било добро за решење односа Београда и Приштине је у делу јавности, као по директиви, дочекан на нож. И то са неким чудним аргументима и ставовима да је боље стање „замрзнутог конфликта“, где Србија не може да реши нека своја важна питања, него да се тежи ка компромисном решењу, које би било историјско решење наших односа. Јер овај проблем не датира од јуче, ни од пре шест-седам година, већ датира вековима.

* Део опозиционих странака наставља бојкот парламента…

– Мањи део странака бојкотује. У парламенту су СРС, као највећа опозициона група, ЛДП, ЛСВ, СМС, посланици националних мањина… Бојкотује онај део који представља самосталне посланике, јер њихов делимични бојкот је условио то да остану без посланичких клубова. Они су најгласнији јер, кад би ушли у парламент, морали би да се боре, као самостални посланици, за пет минута са осталима. Е, неће да дођу и кажу да је бојкот учинио само то да остану без посланичких клубова, него им је лакше да медијски представљају да имају неку политичку снагу. Ето, Драган Ђилас и Вук Јеремић, који никад нису учествовали на изборима, тврде да имају посланике. Тако су пронашли једно ингениозно политичко решење да не учествујеш на изборима, а после имаш посланике.

* Казали су да не долазе ни на седницу о КиМ.

– Видећемо у понедељак. То је доказ да се њихова политика своди на то да нападају председника Вучића и да нападају само део нас из СНС који у скупштини аргументовано износимо чињенице и не бојимо се медијског одијума и спиновања који су усмерени ка мени, Александру Мартиновићу, Ристичевићу и другима који имају своје мишљење и износе контрааргументе… С друге стране, они покушавају да се баве политиком, а без политичких програма. Никада нисам чула њихово мишљење о решењу питања односа Београда и Приштине. Они никакав политички програм немају ни о чему. А све што су имали, Јеремић и Ђилас су показали у ранијим владама. Убеђена сам да ће се посланици у понедељак сетити и тога како је питање КиМ измештено из УН под окриље ЕУ. А у УН имамо много више разумевања за положај Србије. Сетиће се и како су својевремено оно ингениозно питање, пред Међународним судом правде, поставили Борис Тадић, Јеремић и Ђилас, а унапред су знали да ћемо добити негативан одговор.

* Опозиција има замерке и на то како ви председавате Скупштином. Шта кажете на то?

– То је легално и легитимно. Да ли водим добро седнице? Већина посланика мисли да је то сасвим у реду, а ја сам спремна и да мењам, нисам на свету последњи бранилац Пословника о раду. Они су и писали тај пословник. Само чекам да дођу у парламент и да разговарамо о томе, да чујем нешто конкретно. Нисам заинтересована за састанке у шаторима.

* Лидер Двери Бошко Обрадовић каже да је „нормализација рада Скупштине могућа тек када Маја Гојковић оде“.

– Па, његов посланички клуб је отишао од њега. А са Обрадовићем се не слажем баш ни у чему. То је посланик који је у мој кабинет упао с групом својих посланика и малтретирао ме је, то је политичар који напада жене, туче новинарке, упада у РТС, позива на насиље… То је неко кога дубоко политички презирем. Он и ја, да није политике и парламента, никад се не бисмо ни срели.

* Чињеница је да на скупштинским седницама зна да буде бурно, и да се – и од власти и од опозиције – неретко чују тешке оптужбе, увреде… Да ли је то нормално?

– Парламент је специфично место за дијалог представника свих грађана. Имам замерки на врсте речи које се некада употребљавају, али није то, као што видите, нека изолована слика парламента у читавом свету, а поготово не у Европи. Никаква реткост то није. Видите да у свету има туча, којих код нас, срећом, није било, да има тешких речи, бурних сцена…

 

 

 

Извор: Курир


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »