У Црној Гори и тројица чине цркву

За регистрацију верске заједнице у Црној Гори довољно је да она има најмање три пунолетна верника, која могу бити чак и странци који имају одобрен стални боравак.

Ово је само један од спорних чланова предложеног закона о слободи вероисповести и правном положају верских заједница који већ дуго потреса вернике у Црној Гори. Осим што у њему многи читају жељу државе да се дочепа изузетно вредне црквене имовине, посебно Митрополије црногорско-приморске СПЦ, предложени текст има низ мањкавости и погрешних решења. Оспоравани закон разматраће и Венецијанска комисија, која би до краја јуна могла да састави званично мишљење о њему.

У Митрополији на Цетињу деле мишљење великог броја правника који тврде да је предложени текст корак уназад у односу на нацрт истог прописа из 2015. године, који је због буне међу верницима готово свих конфесија — повучен. За митрополита Амфилохија овај предлог је «неразуман али и антиправославни».

«Предлог који је Влада Црне Горе послала на усвајање у парламент предвиђа отимање храмова који су изграђени до 1918. године, уместо да се изврши реституција свега што је после Другог светског рата одузето од цркава и верских заједница. Занемарена је чињеница да границе данашње Црне Горе и оне из времена краљевине нису исте. Онда су Црној Гори припадали Пећка патријаршија и Дечани. Хоће ли и њих да траже? У исто време Бока которска је припадала Аустроугарској. Како ће онда да га примене на том простору?» — пита се владика Амфилохије.

Доношење овог прописа завеса је на притајени удар режима на СПЦ, чија ће се имовина прва наћи на удару нових решења, уколико буду усвојена.

«Овдашњим надризаконодавцима основни проблем је Српска црква, Митрополија и њене епархије. Преко овог документа они желе да униште православље у Црној Гори! А заборављају да Црне Горе нема без православља. Ову државу је створила Митрополија. Радујемо се доласку стручњака Венецијанске комисије и надамо се да овај накарадни и скандалозни закон и за њих неће бити прихватљив» — каже митрополит.

ЕВРОПА ЧУВА СВОЈИНУ

У митрополији црногорско-приморској очекују да Венецијанска комисија предложени закон оцени као неприхватљив, посебно због манипулацијама црквеном имовином.

«Европа има много својих мана, али има и једну велику врлину — да поштује својину, било да је приватна или државна. Европа према том питању има поштовање и надамо се да ће власт у Црној Гори коначно схватити да се са овако наопаким законом не улази у Европу» — каже митрополит Амфилохије.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »