Немачки медији: НАТО усваја нову стратегију против «руске нуклеарне претње»

Немачки лист Die Welt am Sonntag објавио је да је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао да је нова војна стратегија савеза усвојена ове седмице одговор, на оно што је описао као «руску нуклеарну претњу «.

Столтенберг је рекао да је „понекад неопходно извести нове војне концепте“ како би се одржала безбедност НАТО-а.

Снага савеза је «да смо у стању да се променимо када је то потребно», рекао је он, додајући да је нова војна стратегија НАТО-а «да значајно побољша наше војне способности у тешким временима», а не да «одобровољи америчког председника Доналда Трампа».

У априлу, Трумп је рекао да би волио видети да чланице НАТО-а плаћају најмање 2 одсто свог бруто домаћег производа за одбрану — што је помак од Трамповог говора прошле године када је рекао лидерима НАТО-а да повећају потрошњу на одбрану на 4 посто БДП-а, додајући да САД плаћају 4,3 посто свог БДП-а за одбрану.

Столтенбергова изјава уследила је након што је рекао званичницима на конференцији о кибернетичкој обрани у Лондону да НАТО неће оклевати да искористи сва средства потребна за одговор на сајбер нападе.

Он је напоменуо да су се званичници НАТО-а сложили да би сајбер-напад могао убудуће покренути чланак 5. оснивачког уговора блока, који налаже да се напад на једног члана може, и да ће се третирати као напад на цели војни савез.

Столтенберг  то изјавио након излагања британског министра спољних послова Џереми Ханта на конференцији, у којој је Британац посебно оптужио Русију за иницирање сајбер-напада на инфраструктуру неколико земаља у покушају да пронађе слабе тачке.

Москва је у више наврата негирала тврдње да је извршила такве нападе на друге државе.

Русија је у више наврата изразила своју забринутост у вези са повећаним војним присуством НАТО-а у Европи, укључујући и ширење на исток. Кремљ је нагласио да Русија не представља претњу другим нацијама, али неће игнорисати акције које угрожавају њене интересе.

Према Москви, савез наставља да тврди да Русија представља претњу како би проширила своју војну снагу на руским границама.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »