Међународни дан нестале деце: «Нема милости за убице и силоватеље»

Прошле године у Србији је пријављено чак 1.549 нестанака деце али, како је навео министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, срећом ниједан пријављени нестанак није био последица извршења неког кривичног дела, већ бежање од куће, из домова за незбринуту децу или хранитељских породица.Стефановић је током обраћања на обележавању Међународног дана нестале деце, које је јуче у Новом Саду организовала Фондација «Тијана Јурић», истакао да је веома важно да се прави разлика између тих нестанака, односно бежања од куће и кривичних дела отмице које су у Србији заиста ретке.

Истакао је да без обзира о чему се ради, припадници МУП-а свакој пријави приступају врло озбиљно и поступају по њима одмах у тренутку када се оне догоде.

«Веома је важно да што више радимо на превенцији, да стално причамо са нашом децом, да им укажемо на опасности, али да разговором решавамо несугласице када до њих дође», казао је Стефановић.

Додао је да ће МУП и убудуће, као и што је до данас рађено свакој пријави нестанка детета приступати са највећом пажњом и хитно решавати те случајеве, нагласивши да се нада да ће тих случајева бити што мање.

Министар каже да је Међународни дан нестале деце прилика да се подсетимо и трагичне судбине наше Тијане Јурић.

«Намерно кажем наше, јер не верујем да постоји породица у Србији коју Тијанина судбина није потресла, а и која тог лета 2014. године није са нестрпљењем чекала да чује вест да је Тијана пронађена жива и здрава», казао је Стефановић.

Нажалост, један монструм није нам дозволио да чујемо ту вест, додаје министар и истиче да према убицама и силоватељима деце Србија није никада, нити ће имати милости, као и да ће управо усвојене измене Кривичног законика, омогућити да такви људи заувек остану иза решетака.

«Пооштравање казнене политике према убицама, силоватељима, насилницима и свима који чине тешка кривична дела представљају јасну поруку и решеност наше државе да такве људе пошаље што дуже тамо где им је и место, а то је у затвор», нагласио је Стефановић.

Према његовим речима, у Србији, срећом, није забележена ниједна отмица детета од киднаповања мале Маше, коју је полиција брзом реакцијом спречила и решила.

«Нажалост, и даље имамо честе ситуације бежања деце од куће. Разлози су различити, од нерешених социјалних питања, неслагања са родитељима, лоших оцена, због љубави, а најчешћа су бежања из домова за децу без родитељског старања», каже Стефановић.

Како је навео, дешава се да једно исто дете, у току једне године, неколико пута бежи из дома, чак некада и десетинама пута и сваки од тих случајева се засебно евидентира и спроводи се засебна потрага.

«Полиција их углавном врло брзо нађе, а некада се и сами врате», казао је министар. Стефановић је подсетио да се сутра навршава тачно 40 година од нестанка шестогодишњег дечака Итана Паца, који је 1979. године, тог петка, први пут изашао сам из свог дома у Њујорку, кренуо ка станици на којој је требало да сачека школски аутобус, али није стигао у школу, нити се вратио кући.

Подсетио је и да тело дечака никада није пронађено, као и да је управо тај страшни догађај био повод да се установи Међународни дан нестале деце, чији је слоган «Немој ме заборавити».

«Управо је то порука коју данас морамо да пошаљемо из Новог Сада, из наше земље — да ниједно дете које је нестало у свету, било да се за њим и даље трага или је нажалост епилог потраге био трагичан, не сме да буде заборављено», истакао је Стефановић.

Министар је захвалио Игору Јурићу и његовој Фондацији на свему што су до сада урадили и што се боре да подигну свест у друштву о овом проблему.

Градоначелник Новог Сада Игор Вучевић навео да Међународни дан нестале деце опомиње да постоји проблем, девијације у друштвима, као и да је модернизација света поред много тога доброг довела и до тога да, између осталог, оне најмлађе и најрањивије вребају опасности са свих страна.

«Зато је неопходно да се сви ујединимо и да ујединимо наше снаге како би заштитили нашсу децу и младе од сваког потенцијалног зла. Нагледали смо се и наслушали трагичних прича, нажалост, оне се дешавају ту, код нас, у нашем комшилуку и не смемо да затварамо очи пред проблемом», нагласио је Вучевић.

Указао је на то да је потребно да целокупно друштво помогне у томе да се нестала деца или деца у проблемима врате својим кућама, породицама, за шта је битно да друштво покаже емпатију, зрелост и мудрост и да као заједница помогне државним органима.

«Не треба да очекујемо да све сама полиција решава. Полиција мора да има подршку заједнице, грађана, како би могла да на најбољи и најквалитетнији начин врши свој посао, јер нема ништа важније од тога да нашој деци обезбедимо сигурно и безбедно одрастање. Нема и не сме да буде», истакао је градоначелник Новог Сада.

Како је казао, Игор Јурић је био спреман на све само да ниједна породица више не доживи судбину попут његове, а његова борба која је кренула из Новог Сада, постала је борба свих нас.

Подсећајући на то да је Скупштина Србије пре три дана усвојила «Тијанин закон», Вучевић каже да је закон само једна од алатки и наглашава да борба не сме да стане.

«Овде нема одмора, нема стајања, нема паузе, овде борба мора бити константна и након закона и након пресуда и након осуда, не смемо се опустити, већ морамо заштити осмехе на лицима наших сјајних клинаца», закључио је градоначелник Новог Сада.

Председник Фондације «Тијана Јурић» Игор Јурић истакао је да је у последње три године урађено много, да статистика показује да нема отмица деце и да је безбедност подигнута на један виши ниво.

Он се грађанима захвалио на прикупљеним потписима за Тијанин закон указавши да су тиме показали да као друштво могу да мењају ствари како би живели боље и безбедније.

«Овај дан је посебан по томе што можемо да нагласимо да сва нестала деца неће бити заборављена», рекао је Јурић и најавио да ће следећа иницијатива Фондације бити увођење амбер алерт система у Србији. 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »