Кубуровић: Држава ће уложити жалбу, суђење Радети и Јојићу само у Србији!

Држава ће се жалити на одлуку судије Ли Даћуна да се радикалима Вјерици Радети и Петру Јојићу не суди у Србији, већ у Механизму у Хагу.

Нела Кубуровић(фото: Лола Ђорђевић)

То је у петак најавила министарка правде Нела Кубуровић, наводећи да је одлука суда првостепена и да је у четвртак стигла у министарство.

Оспорићемо ту одлуку, како бисмо показали да су српски судови независни и да могу да поступају и у овом случају — казала је министарка.

«Нелогично је да Хаг прво одобри суђење у Србији, а онда на основу жалбе пријатеља тужилаштва закључи да можда код нас нема довољно заштите сведока. Лицемерно је да Хаг говори да сведоци не смеју да се појаве у Београду, јер су управо сведоци који су морали да се појаве у Хашком трибуналу, нестајали током поступка и били убијени, а да за то нико није одговарао».

Вјерица Радета

Министарка је појаснила да наш закон не предвиђа могућност да држављани Србије буду изручени због непоштовања суда. Наводи да је Виши суд у Београду правоснажно утврдио да услови за изручење нису испуњени, а да министар одлуку доноси на основу става суда:

«Изручење сада треба да оставимо по страни и да се бавимо одлуком о томе да ли ће се предмет уступити нашем правосуђу».

Радета и Јојић оптужени су да су у поступку против Војислава Шешеља нудили мито и претили двојици сведока. Они не желе да се открије њихов идентитет, јер се, како тврде, плаше за своју безбедност. Због тога су пријатеље тужилаштва у Хагу обавестили да неће доћи да сведоче пред српским правосуђем.

Петар Јојић

Тужилац Механизма у Хагу, Серж Брамерц, за Н1 je рекао да су у прошлости оптужени лако предавани Хагу у сличним случајевима.

«Сматрамо да постоји правна основа да се Радета и Јојић предају Хагу, а чак и да не постоји, влада има обавезу да је створи»,  каже Брамерц и додаје:

«Непоштовање суда је једно од поља за које се захтева међународна сарадња. За нас је правна ситуација јасна и очекујемо да Србија нађе решење».

ИЗРУЧЕЊА МИМО ЗАКОНА

Србија је, иако закон о сарадњи са Хашким трибуналом то не дозвољава, 2008. због непоштовања суда ухапсила и изручила радикала Љубишу Петковића који је одбио да сведочи у поступку против Војислава Шешеља. Осуђен је на четири месеца затвора.

Наредне године изручена је адвокат Јелена Рашић, која је оптужена да је подмитила сведоке у случају против Милана Лукића.

Бивши официр ВРС Драгомир Пећанац изручен је 2011. Хагу, јер није хтео да сведочи у случају против Толимира

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »