БНВ тражи специјални статус за Санџак

Бошњачко национално вијеће покренуло је «Иницијативу за решавање статуса Бошњака и статуса регије Санџак».

Бошњачко национално вијеће (БНВ) тражи да се успостави специјални статус за Санџак, који ће вршити функције државне власти, преко органа Санџака и преко органа у општинама у његовом саставу.

Територија Санџака би према иницијативи БНВ-а, обухватала подручја општина Нови Пазар, Сјеница, Тутин, Пријепоље, Нова Варош, Прибој, Пљевља, Бијело Поље, Беране, Андријевица, Петњица, Гусиње, Плав и Рожаје.

«Контролу граница Санџака вршиће међународне снаге које ће гарантовати пуну слободу кретања људи и роба», наводи се на сајту БНВ-а.

Иницијативом се предвиђа да Санџак може да ступи у међународне односе када су у питању научно-техничка сарадња, културно-просветна, економска сарадња «и друге области предвиђене овом Иницијативом».

Права и обавезе Санџака би се, према овој иницијативи, регулисале «Уставом Санџака».

«Санџак је територијално политичка заједница равноправних грађана и народа који у Санџаку живе. Албанцима, Бошњацима, Црногорима и Србима, Уставом Санџака признаће се статус конститутивних народа у Санџаку», наводи се у Иницијативи.

Санџак би имао демократски изабрану Скупштину, Гувернера и Владу као носиоце извршне власти укључујући полицију под њиховом контролом, и независно судство.

Први избори за ове органе били би одржани под надзором УН, Европске уније и ОЕБС-а.

«Подручје Санџака биће трајно демилитаризовано под надзором ОУН и Европске уније, што обавезује државне власти да у року од 30 дана од успостављања специјалног статуса за Санџак повуку све војне ефективе са подручја Санџака, као и оне полицијске снаге које премашују потребе нормалних околности. Контролу граница Санџака вршиће међународне снаге», наведено је у Иницијативи.

РТС

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »