Амерички генерали, адмирали и амбасадори упутили отворено писмо Трампу упозоравајући га да не започиње рат са Ираном

Упркос изјави америчког председника Трампа да нема намеру да води рат са Ираном, САД настављају да шире своје војно присуство на Блиском истоку. У најновијем развоју ситуације,Трамп је признао да ће Пентагон послати још 1.500 војника у ту регију.

© АП Фото / Суез Цанал Аутхорити преко АП

Усред растућих тензија између две земље, 76 америчких пензионисаних генерала, адмирала и амбасадора упутило је отворено писмо америчком председнику позивајући га да не започиње рат с Исламском Републиком.

 “Пишемо вам да изразите нашу дубоку забринутост због тренутне ескалације  тензија са Ираном у Арапском заливу. Обострани  анимозитет између Сједињених Држава и Ирана, убрзано распоређивање ударне групе носача авиона и бомбардера Б-52 у регион и извештаји о припремама Ирана за нападе на америчке војне и дипломатске објекте веома су забрињавајући и чине потенцијално смртоносним конфронтације. Рат са Ираном, било избором или погрешном проценом, произвео би драматичне последице у већ дестабилизираном Блиском истоку и одвукао Сједињене Државе у други оружани сукоб у огромним финанцијским, људским и геополитичким трошковима ”, наводи се у писму.

Позивајући се на своје властито искуство као “професионалци за националну безбедност са широким спектром  каријера у америчким оружаним снагама и дипломатској служби”, потписници су приметили да недостатак комуникације између две земаље “у време погоршане реторике само повећава могућност погрешне процене која може резултирати ненамерним војним сукобом. «

У писму, високи амерички званичници позивају на Трампову раније објављену жељу да «избегне рат са Ираном».

У исто време они су размотрили економске санкције које је Трамп користио као притисак на Иран сматрајући их неефикасним у промени понашања режима».

“Иако су економске санкције против Ирана имале повољан ефекат смањења финансијске подршке Хезболаху у Либану, ове, као и војне претње Ирану до сада су се показале неефикасним у промени понашања режима и вероватно су поново потврдиле  тврдње Техерана да је компромис са Сједињеним Државама немогућ ”, наводи се у писму.

Потписници, наводећи чињеницу да Доналд Трамп као амерички председник и врховни командант има «значајну моћ на располагању», позвали су га да «одмах смањи опасне нивое регионалних тензија».

„Потребно је успоставити мере за смањење ескалације са иранским руководством на вишим нивоима власти као увод у истраживачку дипломатију о питањима од заједничког интереса. Заштита америчких националних интереса на Блиском истоку и сигурност наших пријатеља и савезника захтева пажљиво државно руководство и агресивну дипломатију, а не непотребан оружани сукоб.

Тензије између Ирана и САД изазвале су након повлачења САД-а из Заједничког свеобухватног акционог плана (ЈЦПОА), такође познатог као нуклеарни споразум из 2015. године, у мају 2018. године.

Вашингтон је појачао притисак на Техеран, прогласивши Исламску револуционарну  гарду терористичком организацијом и распоређујући ударну групу бродова и носача авиона са бомбардерима Б-52 са нуклеарним способностима на Блиски исток.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »