Забрињавајући пораст фашистичких симбола и реторике у Италији

Недалеко од пијаце у Милану постављен је натпис «Почаст Мусолинију», демонстранти су узвикивали фашистичке слогане, а потпредседник италијанске владе и министар унутрашњих послова Матео Салвини прескочио је комеморацију ослобођења Италије у Другом светском рату.

Ово су само неки од фактора који указују на повратак фашизма у Италији, оцењује АП.

Салвини, који је привукао дивљење европских крајње десничарских лидера због својих анти-имигрантских и анти-исламских ставова, негира, међутим, да је екстремиста и постојање фашистичке идеологије у италијанском политичком спектру.

«На овом тргу нема екстремиста. Нема расиста. Нема фашиста», изјавио је Салвини пред неколико хиљада људи окупљених прошлог викенда на скупу европских популиста, укључујући и крајње десничарске лидере из Француске и Немачке.

Салвини је критикован прошлог месеца када је прескочио обележавање Дана ослобођења 25. априла у Риму, поводом ослобађања Италије 1945. од фашистичке владавине Бенита Мусолинија, који је последње две године Другог светског рата провео на челу марионетске владе у северној Италији.

 Само дан раније, Салвини је истицање натписа «Почаст Мусолинију» у Милану од стране десетина навијача «ултра» римског фудбалског тима Лацио, познатог по својим неофашистичким ставовима, само као дело «идиота».

Он се сам недавно појавио на балкону са којег се Мусолини обраћао људима, а име диктатора који је владао Италијом око две деценије, пре и током Другог светског рата, још је приустно на италијанској политичкој сцени.

Наиме, његова праунука Алесандра Мусолини била је на челу неофашистичке партије, а његов чукунунук сада предводи крајње десничарску странку Браћа Италије на европским изборима, преноси АП.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »