Шиб: Надамо се да ће Србија постати чланица ЕУ што пре

Немачки амбасадор Томас Шиб приредио је синоћ пролећну забаву у својој резиденцији у Београду поводом прославе 70. годишњице немачког Устава.

Немачки амбасадор у Београду Томас Шиб (фото: Лола Ђорђевић)

«Данас славимо 70. годишњицу немачког Устава. Пре 70. година 23. маја 1949. године у Бону је на снагу ступио Устав. Данас славимо оснивање Савезне Републике Немачке», рекао је Шиб у обраћању гостима на енглеском језику.

Првобитно замишљен као привремени, овај Устав је после уједињења Немачке 3. октобра 1999. постао трајни Устав, како је истакао, срећно уједињене Немачке.

С обзиром на немачку историју, додао је, није изненађење што заштита основних права има посебно место у немачком Уставу.

У том контексту Шиб је цитирао Члан 1, Параграф 1 Устава који каже да је људско достојанство неповредиво и да је дужност свих државних институција да поштују и штите људски дигнитет.

«Те две реченице су од универзалног значаја. Устав такође даје могућност делегирања суверенитета наднационалним организацијама чиме је и утабао пут томе да Немачка постане један од оснивача Европске заједнице 1957. која је касније постала Европска унија», навео је Шиб.

Тиме је, како је додао, немачки Устав допринео да Европска унија постане најуспешнији мировни пројекат на континенту.

«Веома се надамо да ће Србија постати чланица ЕУ што пре», закључио је немачки амбасадор.

Забави у резиденцији немачког амбасадора присуствовали су представници дипломатског кора, политичког, јавног и културног живота Србије.

Танјуг

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »