Премијера филма „Ратне приче са Паштрика“: Херојство које не сме бити заборављено!

Синоћ је у Дому Гарде на Топчидеру одржана премијера документарно-играног филма „Ратне приче са Паштрика“. Филма који говори о херојству браниоца отаџбине. О одлучности да се не устукне упркос бројчано надмоћнијем непријатељу, упркос нападима терориста злочиначке УЧК, упркос авионима НАТО алијансе који су их засипали тако жестоком бомбардовању да је планина подрхтавала. Ни корак назад, јер иза је Србија.

„Ратне приче са Паштрика“(фото: Лола Ђорђевић)

Прича о херојству која је чекала 20 година да буде испричана. Ћутало се годинама. Али више  не. Наша је дужност, према свима онима који су остали на вечној стражи у врлетима Паштрика да се сећамо, да о њиховој херојској смрти причамо, да не заборавимо.

И данас на мртвој стражи, њихове сени чувају границу.

„Ратне приче са Паштрика“(фото: Лола Ђорђевић)

Битка за Паштрик  је трајала од 26. маја до 14. јуна  и сматра се најтежом битком рата на Косову и Метохији.

Поред припадника терористичке ОВК и регуларне војске Албаније, на голобраде војнике, њихове официре, добровољце кренула је удружена НАТО армада предвођена Сједињеним Америчким државама. Планове Веслија Кларка да се 20.000 војника војске Албаније, тзв ОВК и НАТО трупа преко планинских врлети пребаци из Албаније у Метохији не би ли сломили одбрану Приштинског корпуса омело је херојство које нису очекивали.

Премијера филма „Ратне приче са Паштрика“(фото: Лола Ђорђевић)

Генерал Кларк није могао знати да Србин не одлучује да иде у бој процењујући колика му сила прети, већ колику светињу брани.

А бранила се светиња. Отаџбина! Једна, једина коју имамо!

Након премијере „Ратних прича са Паштрика“, ауторка филма Слађана Зарић направила је поређење са претходним филмом „Ратне приче са Кошара“, с обзиром на то да се често сусретала са питањима да ли ће прича о бици на Паштрику бити наставак приче са Кошара.

Премијера филма „Ратне приче са Паштрика“(фото: Лола Ђорђевић)

Како истиче, те приче, као и реакције након одгледаног филма су различите, што оцењује добрим.

«После филма о Кошарама осећала сам се тужно, трагично и поносно. После филма „Ратне приче са Паштрика“ осећам се поносно. Видети шта су ти момци тамо преживели – то „тепих бомбардовање“, када погледате архивске кадрове, помислите да нико неће преживети. Да смо имали само 26 жртава, заиста је фасцинантно после 20 дана борбе, врло интензивних напада терориста и НАТО-а»,  истиче ауторка филма, подсећајући на значајан допринос наше војске, која је у пресудним данима, када се одлучивало како ће изгледати Кумановски споразум, успела да одбије напад непријатеља.

Директор Војнофилмског центра „Застава филм“ и један од продуцената потпуковник Горан Иконић, захвалио је Управи за односе са јавношћу Министарства одбране, која је уз свесрдну подршку министра одбране обезбедила услове за реализацију овог пројекта.

Премијера филма „Ратне приче са Паштрика“(фото: Лола Ђорђевић)

Он истиче да је циљ филмова о Кошарама и Патрику да се јавности скрене пажња на херојство и пожртвованост свих војника који су се јуначки борили у свим јединицама и на сваком месту где се 1999. године бранила наша земља.

ВФЦ „Застава филм“ има вишедеценијску сарадњу са РТС-ом и ми смо ову тему начели 2012. године у емисији „Дозволите“. Тако да је копродукција са националном телевизијом била логичан след и испуњавање дуга према погинулим херојима, њиховим породицама и свим борцима који су се борили у одбрамбеном рату од НАТО агресије 1999. године.

Премијера филма „Ратне приче са Паштрика“(фото: Лола Ђорђевић)

Потпуковник Иконић рекао је да је, као један од учесника борбених дејстава, лично срећан што му се указала прилика да учествује у екранизацији овог филмског остварења и најавио да ће ВФЦ „Застава филм“ урадити специјални серијал „Српска трилогија“, који ће показати генезу НАТО агресије и пет документарних филмова о ратним бригадама одликованим Орденом народног хероја 1999. године.

Према речима потпуковника у пензији Милована Јојића, команданта Трећег пешадијског батаљона 549. моторизоване бригаде за време НАТО агресије, најупечатљивија сећања на борбе са Паштрика су херојство војника на служењу војног рока, њихова изузетна храброст, пожртвованост и јака воља за одбрану слободе и части наше домовине.

Као актер тог догађаја, истиче да је филм оставио импресиван утисак на њега и његове саборце.

„Ратне приче са Паштрика“(фото: Лола Ђорђевић)

Некадашњи резервиста у 549. моторизованој бригади Слободан Младеновић не крије емоције након премијере и како каже филм га је за тренутак вратио тамо где се борио.

Такође, оцењује да је филм реалан и да ће му заувек остати у сећању погођено санитетско возило у којем се налазио, указујући помоћ рањеницима и када је успео да спаси живот Славољубу Митићу из Врања.

Синоћној премијери присуствовали су министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, државно и војно руководство, учесници борби на Паштрику, чланови породица погинулих бораца и бројни гости.

Премијера филма „Ратне приче са Паштрика“(фото: Лола Ђорђевић)

„Ратне приче са Паштрика“ други је филм ауторке Слађане Зарић, рађен у копродукцији Радио-телевизије Србије и Министарства одбране – Војно филмског центра „Застава филм“.

Поред ауторке, у тиму заслужном за настанак документарно-играног остварења су продуценти Снежана Родић Синђелић и потпуковник Горан Иконић, директори фотографије Жарко Пекез и Петар Вујанић, стручни консултант потпуковник у пензији Перко Алимпић, монтажер Бојан Перишић, организатор Данко Рапајић, новинар Весна Илић, композитор Владимир Тошић, дизајнер звука Бојан Манговић и маскири Александра Трајковић и Биљана Томић.

Војска Југославије је у бици на Паштрику остала непоражена и нанела је огромне губитке непријатељу. У тој борби, погинуло је 26 припадника Војске Југославије.

„Ратне приче са Паштрика“(фото: Лола Ђорђевић)

У филму, догађаје о борби вођеној у рејону планине Паштрик причају официри, војници, резервисти и добровољци, припадници 549. моторизоване бригаде. Сведочења више од 30 саговорника расветљавају дешавања од напада на караулу Горожуп, до повлачења наше војске после потписивања Кумановског споразума.

Телевизијска премијера филма „Ратне приче са Паштрика“ заказана је на Првом програму РТС-а 26. маја, од 21 час, на датум почетка битке на Паштрику.

Лола Ђорђевић

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »