Јункер: Грчка постала чланица еврозоне након фалсификовања статистике

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер изјавио је у интервјуу за „Билд“ да је Грчка доставила Евростату фалсификоване податке о економским показатељима земље, што је заузврат отворило Атини пут у еврозону 2001. године.

Жан Клод Јункер (фото: Лола Ђорђевић)

„Монетарна унија треба да буде поузданија од брака, иначе у њу нико неће веровати. Управо због тога, пре него него што се било која земља прими у еврозону, све треба проверавати детаљније него што се то чинило раније. Истина је да је Грчка 2001. године постала чланица еврозоне након фалсификовања статистичких материјала“, рекао је Јункер.

Европска уније је 1. јануара 1999. увела јединствену валуту за безготовински промет.

Грчка је ухваћена да је фалсификовала статистичке податке о нивоу јавног дуга и касније, што је изазвало кризу сувереног дуга еврозоне у периоду 2010-2014. Почетком 2010. године Европска комисија је открила да су грчке власти фалсификовале финансијску статистику за 2009. годину. Дефицит државног буџета ове земље уместо наведених 6 одсто (који су већ били двоструко већи од захтеваних) тада је износио 12,7 одсто БДП-а. Криза која је уследила, умало је довела до распада еврозоне.

Последњих година земље монетарне уније трпе последице рецесије из 2010. године и често су присиљене да нарушавају заједничке норме финансијског понашања.

Спутињк

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »