Делић: Драго ми је што сам после 20 година доживео да се говори о херојима са Паштрика

Генерал у пензији Божидар Делић, командант 549. моторизоване бригаде која је учествовала у борби на Паштрику, изјавио је да је задовољан што је доживео да се после 20 година гласно говори о обичним војницима који су учествовали у тој борби, која је заједно са оном на Кошарама била кључна за заустављање копнене интервенције на Србију 1999. године.

Божидар Делић (Фото: Лола Ђорђевић)

«Драго ми је што сам после 20 година доживео да се говори о тим војницима и томе шта су све ти дечаци издржали бранећи своју отаџбину. Ми старешине смо професионалци, школовани смо за то, али војници, млади људи који су се због годишта силом прилика задесили на одслужењу војног рока КиМ, они су прави јунаци, прави хероји», рекао је Делић за РТС поводом приказивања филма о борби на Паштрику у којој је страдало 26 српских војника и 453 припадника ОВК.

Генерал је додао да се у његовој јединици никада није десило да су војници на одслужењу рока напустили заклон или положај.

 «Десило се некад резервистима да се извуку на резервни положај, ређе добровољцима, али војницима никад», казао је Делић и додао да стално размишља о борби на Паштрику и да зна како је погинуо сваки војник.

Из филма Ратне приче са Паштрика(Фото: Лола Ђорђевић)

«Размишљам да ли је могло да буде мање губитака. Најтежи је био 31. мај, погођено је командно место, ту су погинули потпуковник Лемић и његов пратилац Јанићијевић», казао је генерал.

Делић је навео да су паузе у борби прављене само када је непријатељ уводио свеже снаге.

 «Имали су велики број људи — на том простору и до 30.000 што њихових, што војника НАТО-а и албанске војске. Наших, за свих 150 километара државне границе било је око 14.000, али на том правцу где је отпочео напад, око 400 људи», рекао је генерал који је запамћен и по реченици «нема назад, иза је Србија» која је постала симбол те битке и касније су је војници често понављали.

 Делић је то рекао поводом премијере филма о борби на Паштрику, који је синоћ  премјерно приказан у Дому гарде а у недељу, на дан почетка битке ће бити приказан и на РТС-у.

Према Делићевим речима РТС је на свој начин подигао споменик тим јунацима. Остаје забележено за историју, зато је захвалност свих нас према РТС-у, јер после 20 година може да се види какве су то биле страшне борбе и шта су све млади људи издржали бранећи своју отаџбину, казао је Делић.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »