Баклански експерт предложио сценарио за решавање косовског проблема

Данас је трагање за компромисом у решавању косовског питања бескорисно, јер, упркос свим напорима српске стране, Запад не нуди конкретно решење.

Ово је У петак, 24. маја изјавио Срђа Трифковић, професор политичких наука на Универзитету у Бањој Луци за «EADaily».

Он је скренуо пажњу на чињеницу да Албанци провоцирају, а Европа је у међувремену обележена «најгорим могућим сигналима». У том смислу, подсетио је на недавни састанак у Берлину, на којем је председник Србије Александар Вучић „добио улогу парије“.

„Ја нисам за термин“ замрзнути конфликт ”. Међутим, непромишљено је продавати дионице компаније када је њихова тржишна цена пала. Српске “акције” на западном тржишту су само ниске, што значи да инсистирање на потреби за нагодбом када друга страна не нуди ништа, не исплати ”, каже он.

Према речима стручњака, најбоље решење би било очување статуса куо “до бољих времена”, које би могло доћи врло брзо ако би Вучић користио “адуте” који су били доступни Србији из Србије. Дакле, он предлаже да се блокира «геополитички коридор», који кроз Србију иде у Европу. Лишен тога, квазидржава би била присиљена да испроба своју срећу у италијанском правцу, или би прошла дуг пут кроз Црну Гору са Хрватском.

“Овај“ нуклеарни ”сценарио је још увек у београдском арсеналу, а његово постојање би се требало барем подсетити, јер би његова имплементација значила да би Косово престало функционирати”, истиче Трифковић.

Истовремено је изразио уверење да су чак и претње противника таквог сценарија у вези с новом војном интервенцијом претеране. Међутим, Београд би имао шансу да добије преференције са албанске стране, изјавио је он.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »