Прекршен ембарго УН: Анкара испоручила терористима у Либији оружје и војну технику

Турске власти настављају да подржавају либијску владу створену под окриљем УН-а у Триполију, на челу са премијером Фаизом Сарајом. О томе сведоче недавно стигли у Триполи са турском војном опремом и оружјем.

Известан број експерата изразио је бојазан да би акције Анкаре могле само повећати оружани сукоб између владе Сараја и либијске националне армије, лојалног маршалу Халифу Хафтару.

Према локалним медијима, брод Амазон је одлетио у луку Триполи под молдавском заставом, на којој су била нова оклопна возила произведена у Турској:Kipri II и Vuran.Поред тога, Анкара је такође испоручила три комплета Stinger и противтенковских ракетних система Триполију. Треба напоменути да је све оружје предато милитантима као делу терористичке групе Муслиманско братство * лојалне премијеру владе у Триполију.

Подсетимо да је турски председник Рецеп Ердоган отворено говорио у корист Триполија. Истовремено, Анкара је прекршила ембарго на оружје Либији, који су наметнуле Уједињене нације (УН) 2011. године.

Коментаришући акције Анкаре, Борис Долгов, виши истраживач у Центру за арапске и исламске студије Института за оријенталне студије Руске академије наука, изразио је страхове због тога што су исламистички милитанти на страни Триполија.

«Турска и Катар подржавају Фаиза Сараја и наоружане групе које исповедају идеологију Муслиманског братства *», рекао је стручњак, објашњавајући подршку терористичке организације из Анкаре: «Турска је заинтересована за либијску нафту, стога снажно подржава групе лојалне Триполију» .

Сумирајући, стручњак је напоменуо да политика и акције Турске «не воде до краја сукоба у Либији».

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »