Истраживање у Црној Гори: За ЕУ највише Бошњаци и Муслимани, најмање Срби

Бошњаци и Муслимани највише подржавају црногорски пут у Европску унију (ЕУ), а након њих следе Албанци, показало је истраживање црногорског Центра за демократију и људска права (ЦЕДЕМ).

Кад је реч о националној структури по питању подршке чланства Црне Горе у ЕУ, после Бошњака, Муслимана и Албанаца, следе Црногорци, док интеграције најмање подржавају Срби, изјавио је пројектни координатор ЦЕДЕМ-а Марко Пејовић, преноси РТЦГ.

Кад је реч о приходима, они испитаници који се налазе у категорији високих прихода чак четири пута више подржавају пут Црне Горе у ЕУ, у односу на оне из категорије ниских прихода.

„Они који раде у приватном сектору два пута мање подржавају тај процес у односу на оне који су незапослени“, рекао је Пејовић.

Посматрано по регионима, чланство Црне Горе у ЕУ више подржавају грађани на северу земље у односу на оне који живе у централном делу земље.

Недавно истраживање ЦЕДЕМ-а показало је да би више од 60 одсто грађана на референдуму подржало улазак Црне Горе у Европску унију (ЕУ), трећина становника сматра да се Црна Гора креће онолико брзо колико околности дозвољавају и очекује да ће држава до 2025. године постати чланица Уније, а више од половине грађана сматра да би млади били на добитку уласком у ту заједницу.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »