Вучић потврдио: Србија повећава резерве у злату

Председник Александар Вучић потврдио је писање «Новости» — да се на његову иницијативу повећавају резерве у злату, са циљем да се земљи обезбеди сигурност и сигурнија будућност у околностима потенцијално негативних кретања на финансијским тржиштима:

«Тиме обезбеђујемо већу стабилност за нашу земљу».

Србија ће до краја године повећати резерве злата са 20 на 30 тона, а у наредним годинама на 50 тона. На питање шта то значи, Вучић је указао да су веома тешка и непредвидива времена пред нама у Европи и свету:

Свака прича око сукоба са Ираном разара нафтно тржиште, било шта да се догоди са Ираном ви не знате колика ће цена нафте да буде, свака прича о «Хуавеју», наставку сукоба око вештачке интелигенције, роботичке индустрије… води у најжешће могуће сукобе.

У девизним резервама Србија, према речима гувернера НБС Јоргованке Табаковић, има више од 20,8 тона злата, а разматра се могућност за куповину нове количине.

«НБС као фискални агент Србије има легитимно право да у кризним временима појача активност куповине злата. И такав савет председника Србије о куповини злата је добродошао» — рекла је Табаковићева.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »