Триван на Неформалном састанку министара заштите животне средине земаља чланица ЕУ у Букурешту

Делегација Србије коју предводи министар заштите животне средине Горан Триван на Неформалном састанку министара заштите животне средине земаља чланица Европске уније, који одржава у Букурешту, учествовала је на сесији „ Управљање водама-контрола загађења вода пластиком /микропластиком, од река до мора“.

Делегација Србије је том приликом указала да је Србија усвојила Закон о амбалажи и амбалажном отпаду и да се се ради на новој Националној стратегији управљања отпадом. Видном напретку у овој области  је допринела и кампања која је резултирала смањењем укупне потрошње пластичних кеса за 80 посто, односно 50 кеса по грађанину, што је у складу са ЕУ стандардима. Србији је драгоцена подршка Европске уније у достизању европских стандарда, посебно у управљању отпадом и отпадним водама  које је приоритетно питање у области заштите животне средине. У постизању смањења загађења река, важне су заједничке мисије и активности са суседним земљама, као и на нивоу ЕУ.

Министар Триван је у низу  билатералних сусрета које је имао са званичницима земаља учесница Неформалног састанка, разговарао и са министром животне средине и вода Бугарске Неном Димовим. Министри су разговарали о  активностима и плановима за даљи развој сарадње, на основама недавно потписаног меморандума о сарадњи две земље у области заштите животне средине као и о  заједничким регионалним акцијама и иницијативама. Разменили су информације о проблемима загађења ваздуха,очувању биодиверзитета и прекограничној сарадњи. Највећи загађивачи ваздуха су индивидуална ложишта, саобраћај и термоелектране, рекао је Триван. Он је предложио да се уз финансијску подршку коју би тражили од УНЕП-а за уједињену регионалну  акцију на гашењу индивидуалних котларница, може решавати проблем загађења ваздуха у градовима овог дела Европе. Министар Димов је казао да је загађење ваздуха у бугарским градовима у фокусу активности, да 9 од 27 градова испуњава стандарде по питању загађења ваздуха, Како је казао, Софија је најкритичнија, и у току је пројекат  замене система грејања са угља на  новије и здравије технологије, вредан 60 милиона евра. Министри су се сагласили да је у решавању проблема загађења ваздуха важна електрификација јавног превоза на чему раде главни  градове обе државе и да се кроз прекограничну сарадњу може радити на заједничким пројектним активностима у овој области.

Извор: Министарство заштите животне средине

The post Триван на Неформалном састанку министара заштите животне средине земаља чланица ЕУ у Букурешту appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »