Терориста Леши поново у Трновцу и Бујановцу

И ове године у Бујановцу и Трновцу, на југу централне Србије, биће одржано тродневно обележавање Дана Ридвана Ћазимија, познатијег као „капетан Леши”, једног од четири команданта терористичке паравојне ОВПБМ.

Према програму објављеном на званичним страницама бујановачке општине, а преноси портал „Бујановачке”, током три дана планирано је одржавање низа манифестација од литерарних вечери, фудбалског турнира до Меморијалне академије, преноси Танјуг.

Ћазими је био један од вођа албанске паравојне формације, Ослободилачке војске Прешева, Медвеђе и Бујановца (ОВПМБ).

Погинуо је у сукобу са српским снагама безбедности 24. маја 2001. у околини Великог Трновца.

Био је задужен за сектор Центар ОВПМБ који је обухватао села Брезницу, Мали и Велики Трновац, Добросин, Кончуљ и Лучане (зона око регионалног пута Бујановац — Гњилане).

Команда његовог сектора је била у селу Велики Трновац. Командовао је групом од 600 до 700 терориста, окупљених у тзв. 112. бригади, која је извршила највише терористичких напада током сукоба на југу Србије.

Пред крај сукоба изјавио је да ће последњи предати оружје, али да ће ипак предати.

У оквиру плана за повратак Војске Југославије у Копнену зону безбедности, команданти ОВПМБ у присуству Шона Саливена, шефа канцеларије НАТО-а за Југославију, потписали су споразум о мирној демобилизацији ОВПМБ.

Према том споразуму ВЈ је требало да уђе у сектор Б Копнене Зоне Безбедности до 31. маја 2001.

Ћазими је погинуо свега три дана након тога, 24. маја 2001. године током сукоба ОВПМБ и Здружених снага безбедности на брду Гури гат (Црни камен) код Великог Трновца који је трајао више сати.

Убијен је снајперским хицем.

Рагми Мустафа, председник Националног савета Албанаца (НСА), рекао је за „Бујановачке” да та институција није организатор овог догађаја, али да ће се одазвати позиву организатора.

Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС) најоштрије осуђује најаву одржавања манифестације у Бујановцу у част вође терористичке ОВПБМ Ридвана Ћазимија убијеног током сукоба са полицијом.

„ Ово величање терориста није обична провокација, већ и јасно показивање односа према држави”, наводи се, између осталог, у саопштењу овог покрета, које је потписао председник Жика Гојковић.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »