Служен парастос за 12 бањалучких беба

На Новом гробљу у Бањалуци обележено је 27 година од страдања 12 беба у Клиничком центру због недостатка кисеоника, који није могао бити допремљен овој здравственој установи копном због ратних дејстава, а ни ваздушним путем, јер је на снази била забрана Савета безбедности УН за летове изнад БиХ.

Парастосу, који су служили свештеници Епархије бањалучке, присуствовали су, и цвеће на гробницу 12 бањалучких беба положили, изасланик председника Републике Српске Миладин Драгичевић, министар породице, омладине и спорта Соња Давидовић, те посланици у Народној скупштини Давор Шешић и Срђан Мазалица.

Парастосу су присуствовали и чланови Републичке и Градске организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, као и чланови породица преминулих беба.

Секретар Удружења „12 беба” Жељка Тубић поручила је да је трагична смрт 12 беба у Клиничком центру Бањалука 1992. године због недостатка кисеоника, догађај који се не сме никада заборавити.

„Овај догађај не сме бити избрисан из сећања и помињања, јер је обележио ток рата и један део историје на овим просторима”, рекла је Тубићева након парастоса.

Тубићева је навела да чланове породица преминулих беба теши то што овај догађај не пада у заборав, већ супротно, сваке године која долази више се о томе прича и говори у јавности, пишу књиге и снимају документарни филмови.

„Време не може ублажити губитак детета. Свака година која дође је све тежа за нас мајке и наше породице. Не може човек бити комплетан ако изгуби дете, поготово бебу којој уопште није дата шанса да живи”, каже Тубићева, пренео је Танјуг.

Програм обележавања 27 година од страдања бањалучких беба биће настављен код спомен-обележја „Живот” у центру Бањалуке полагањем цвећа и обраћањем званичника.

Одлуком Савета безбедности УН у мају и јуну 1992. године били су забрањени међународни летови, чак и они са боцама кисеоника из Београда за Бањалуку, због чега је преминуло 12 тек рођених беба које су биле у инкубаторима.

Војска Републике Српске је, након овог трагичног догађаја, пробила коридор у Посавини и ослободила правац према граници са Србијом, који су до тада блокирале муслиманске и хрватске снаге.

Тринаеста беба Слађана Кобас битку за живот изгубила је са 14 година, а четрнаестој беби Марку Медаковићу недостатак кисеоника оставио је последице за цео живот.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »