Проф. др Славица Ђукић Дејановић: Потписан Меморандум о сарадњи у области демографије и популационе политике између Републике Српске и Србије

У Бањалуци је потписан Меморандум о сарадњи у области демографије и популационе политике између Републике Српске и Србије, с циљем да демографска будућност Републике Српске и Србије буде боља.

Меморандум су потписале министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић и министар без портфеља задужен за демографију и популациону политику у Влади Србије Славица Ђукић Дејановић.

Потписани меморандум је резултат договора који су постигли министри на заједничкој седници влада Српске и Србије, одржаној у фебруару у Београду.

Дејановићева је појаснила да је циљ потписивања меморандума да демографска будућност Републике Српске и Србије буде боља.

– Параметри који показују да се на хиљаду становника у Србији рађа девет беба и умире 15 људи, а у Српској рађа осам беба и умире 13 људи, говоре да су нам демографски индикатори више него негативни – рекла је Дејановићева.

Она је додала да је очекивани животни век у Српској дужи и износи 77 година, док је у Србији 75,5, док је просечна старост 43 године и у Србији и у Српској.

– Државе које немају у приоритетима својих националних и државних политика питање популационе политике стрмоглаво иду наниже са лошијим демографским индикаторима – сматра Дејановићева.

Она је навела да Стратегија за подстицање рађања у Србији подразумева финансијску подршку породици, те усклађивање рада и родитељства.

– Фокус активности усмерили смо на јединице локалне самоуправе и обавезали начелнике и градоначелнике да један од приоритета у локалној политици буду питања популационе политике која се морају одвојити од социјалне политике -нагласила је Дејановићева.

Она је додала да ће са Давидовићевом прикупљати податке и анализирати их, након чега ће имати предлог препорука за министарства, јединице локалне самоуправе, невладин сектор како да дођу до сваког појединца да буде боље информисан, да на плану репродуктивног здравља уради нешто више за себе и себи блиске.

Извор и фото: РТРС

The post Проф. др Славица Ђукић Дејановић: Потписан Меморандум о сарадњи у области демографије и популационе политике између Републике Српске и Србије appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »