Одбијена нова иницијатива Терезе Меј — посланици траже њену смену, фунта пада

Последња иницијатива британске премијерке Терезе Меј за усвајање споразума о „брегзиту“ у националном парламенту пропала је данас, јер су је одбиле и владајућа партија и опозиција.

Скоро три године откад је Британија на референдуму изгласала да иступи из ЕУ, Мејова је још једном покушала да добије потврду од парламента за споразум са Бриселом пре окончања турбулентног премијерског мандата.

Она је јуче апеловала на посланике да подрже њен споразум и понудила могућност одржавања другог референдума о том документу и јаче трговинске аранжмане са ЕУ.

Посланици из редова конзервативаца и лабуриста критиковали су њен Предлог закона о Споразуму о повлачењу, који регулише услове иступања Британије из ЕУ. Поједини посланици појачали су напоре за њено смењивање.

„Од нас се тражи да гласамо за царинску унију и други референдум. Предлог закона је директно противан нашем манифесту и ја нећу гласати за то. Можемо и морамо боље — да испоручимо оно за шта је народ гласао“, рекао је Борис Џонсон, главни кандидат у кладионицама за следећег британског премијера, пренела је Срна.

Због овог застоја у Лондону нејасно је када и да ли ће Велика Британија уопште напустити блок у који је ушла 1973. године. Садашњи рок за реализацију „брегзита“ је 31. октобар.

Фунта је јутрос ослабила за 0,2 одсто и тренутно се за њу добија 1,2681 долар, што значи да је ово најслабији курс британске валуте у последња четири месеца.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »