Мали: У септембру предлог за растерећење зарада

Министарство финансија ће у септембру дати предлог за додатно смањење оптерећења зарада, најавио је министар Синиша Мали на четвртој годишњој конференцији „Излаз из сиве економије“ на којој је представљен нови Национални програм за сузбијање сиве економије.

У оквиру конференције чланови Координационог тела владе за сузбијање сиве економије на челу са министром финансија Синишом Малим и привредници окупљени у НАЛЕД-овом Савезу за фер конкуренцију размотрили су приоритетне мере новог акционог плана за 2019. и 2020. годину, као што је јачање капацитета инспекција, сузбијање нелегалне градње и сиве економије у транспорту, унапређење процесуирања пословања у сивој зони и друге.

„У септембру ћемо изаћи са предлогом даљег растерећења оптерећења на зараде, видећемо на који начин, да ли кроз порезе или доприносе и колико ће то да кошта буџет. Али, много више ћемо добити кроз смањивање сиве економије и већу запосленост. У септембру излазимо са конкретним предлогом, које доприносе и које порезе и у ком износу и на који начин, са оценом ефеката“, рекао је Мали у Палати Србија.

Каже да је смањивање фискалног оптерећења један од најважнијих захтева привредника, али и потенцијални извор сиве економије.

„Дугорочно опредељење владе је да фискалну политику усмери ка одржавању ниског дефицита, смањивање јавног дуга и растерећења пореза и доприноса на зараде“.

Каже да је Министарство финансија оформило радну групу која ради на предлогу новог Закона о фискалним касама и да ће тај закон вероватно бити усвојен заједно са буџетом за 2020.

Мали каже да је важно и да се уведе нови систем – он лајн фискализација, као свуда у свету и напомиње да у Србији тренутно има 191.400 фискалних каса.

Додао је да нису сви обухваћени и да ће министарство врло брзо дати предлог како да прошири тај обухват.

„Онлајн фискализација у реалном времену, јер сваке секунде имате контролу над прометом свих привредних субјеката, па сам компјутер указује на критичне тачке, на пример, ако петком нема промета у неком кафићу. Е фактуре је важна ствар и од марта прошле године постоји е фактура за кориснике јавних средстава. Тако да не постоји разлог да се тај систем не прошири и на све фактуре у привреди“.

Мали истиче да се ради на тој реформи са ММФ-ом и да министарство већ у септембру или октобру мора да изађе са тим предлогом пред владом.

Министар наглашава да ће то омогућити и повраћај ПДВ-а готово истог тренутка.

 

Највероватније ћемо имати швајцарски модел за пензије

Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће највероватније у другој половини године бити усвојен швајцарски модел за индексацију пензија и истакао да је тај модел најбољи и најправеднији за наше наjстарије суграђане.

„Током следеће мисије ММФ, крајем септембра – почетком октобра, ми ћемо то и усвојити и у међувремену ћемо разговарати око још неких модела, али очекујем да ће овај модел, као најправеднији и најбољи, бити усвојен“, рекао је Мали.

Како је рекао, један од потенцијалних модела за индексацију пензија је и тзв. швајцарски модел који подразумева да се индексација врши сваке године у зависности од тога колико је стопа инфлације и колико су порасле плате у привреди.

„Оба та показатеља су пондерисана са по 50 одсто. То је модел који се примењује у великом броју земаља и по мом мишљењу је и најповољнији и фер за наше најстарије суграђане, јер се везује за два показатеља који су и основне детерминатне висине пензија“.

Навео је да се сада раде рачунице у вези са тим моделом и напоменуо да још није направљен договор нити донета коначна одлука.

„То је један од модела који разматрамо. Када би по том моделу повећање пензија било око пет одсто, ми бисмо око 27 или 28 милијарди динара морали више да издвојимо у буџету за те потребе. Ово је системско решење, дали смо обећање прошле године да ћемо наћи фер формулу за индексацију пензије према пензионерима. Кроз овај модел сигуран сам да ћемо то обећање испунити“, нагласио је Мали.

 

 

 

Извор: Танјуг


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »