Мали након састанка са шефом мисије ММФ-а: цена струје остаје иста, нема поскупљења

Цена електричне енергије, бар засада, остаје иста. Иако о могућем поскупљењу нема ни слова у званичном саопштењу Мисије ММФ издатом после посете Србији, цена електричне енергије ипак је била тема разговора стране делегације и домаћих званичника. Како је потврдио министар финансија Синиша Мали, са мисијом ММФ разговарано је о поскупљењу струје, али засада није направљен никакав договор.

фото Танјуг

 Разговарали смо о повећању цене струје, али Влада и ММФ имају различите погледе о томе, и по питању оправданости и о висини цене — рекао је Мали одговарајући на постављено питање на заједничкој конференцији за новинаре уприличеној по окончању посете мисије ММФ.

Шеф мисије ММФ Јан Кејс Мартејн такође је потврдио да је у разговорима са представницима Владе Србије било речи о цени струје и да о томе нема никаквих закључака.

То је важно питање у Србији, као и у другим земљама — рекао је Мартејн. — Цена струје мора да буде таква да остави довољно простора за одржавање система и за инвестиције, али постоји и социјални аспект. Потребно је пронаћи добру равнотежу између тих аспеката.

Представници Мисије ММФ оценили су да Србија има снажан економски раст, да јавни дуг пада, да је инфлација ниска и стабилна и да су многе кључне реформе спроведене, «мада неке са кашњењем». Прогноза ММФ и Светске банке је да ће привредни раст Србије у овој години бити 3,5 одсто, а наредне четири процента.

— По прогнозама ММФ и Светске банке, Србија је виђена као носилац раста у региону са просечном стопом раста од четири одсто до 2023. — указао је Мали. — Високе стопе раста значе веће плате и пензије, више инвестиција у инфраструктуру и бољи животни стандард за све грађане Србије.

фото Танјуг

МАЛИ СИГУРАН: РАСТ ОД 7 ОДСТО ПО ПРОГНОЗИ СВЕТСКЕ БАНКЕ ЈЕ МОГУЋ

Чврсто верујем да наша економија може још брже да расте него до сада, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали, за кога прогноза Светске банке о расту Србије од седам одсто јесте могућа.

На питање новинара о стопи раста од седам одсто, коју за Србију прогнозира Светска банка, Мали каже да она јесте могућа, јер Србија може да се фокусира на раст због добре фискалне консолидације и постављених стабилних темеља јавних финансија.

“Апсолутно сам сигуран. То није рекао Синиша, него Светска банка са својим експертима говори о расту од седам одсто”, рекао је Мали на заједничкој конференцији за новинаре са представницима ММФ и НБС-а.

фото Танјуг

КОНТРОЛА ЗАПОШЉАВАЊА НА СНАЗИ ДОК СЕ НЕ УТВРДИ НОВИ СИСТЕМ

Министар финансија Синиша Мали изјавио је у уторак да постојећи систем контроле запошљавања у јавном сектору остаје на снази, док се, каже, не утврди нова методологија попуњавања кадрова.

Мали је, одговарајући на питања новинара на заједничкој конференцији за медије са представницима Мисије ММФ, рекао да је Влада Србије свесна ограничења која постоје у тренутној методологији и постпуку запошљавања у јавном сектору.

«Министарство државне управе и локалне самопураве ради на новој методологији која треба да утврди прави потенцијал раста појединих органа, а с друге стране и неопходност попуњавања кадровима. Уколико то успемо да урадимо на прави начин, мислим да ће и ММФ ту нову методологију подржати. Док то не урадимо постојећи систем остаје на снази», подвукао је Мали, преноси Танјуг.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »