Ломили прозоре и бацали димне бомбе: Тензије на демонстрацијама у Тирани

Протест албанских студената испред Министарства просвете у Тирани прошао је уз повећане тензије, а студенти су ломили прозоре на згради у којој је смештено Министарство и бацали димне бомбе, преноси портал „Плус инфо“.

Организатори демонстрација кажу да имају 14 захтева за Министарство просвете, те су данас доставили пет о којима неће да преговарају.

Реч је о укидању Закона о високом образовању, квалитетном образовању за све младе обезбеђивањем подршке у два студентска циклуса, рангирању програма према најбољим савременим моделима, већој заступљености студената у управљачким структурама универзитета и правој аутономији високошколских институција.

„Ово је симболичан протест, али и порука о томе шта треба да учини Министарство просвете како би испунило захтеве, јер сутра ћемо бити знатно бројнији и нећемо седети као у децембру“, поручили су албански студенти.

У децембру прошле године студенти су започели масовне демонстрације испред Министарства просвете, који су трајали до фебруара.

Они захтевају ниже школарине и боље услове на универзитетима и студентским домовима. Протесту су се данас прикључили и албански рудари.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »