Кина тражи надокнаде од Боинга због приземљења авиона 737 Макс

Кина повећава притисак на америчку компанију Боинг и тражи надокнаде због приземљења авиона 737 Макс, и улогу у одобравању измена на летелицима после два удеса.

Две од три водеће кинеске државне авиокомпаније „Ер Чајна” (Air China) и” Чајна саутерн ерлајнс” (China Southern Airlines), саопштиле су данас да желе компензацију због приземљења њихових летелица тог типа, док је трећа авиокомпанија „Чајна истерн ерлајнс” (China Eastern Airlines) објавила сличан захтев прошлог месеца, преноси Бета.

Кина је била међу првим земљама које су приземљиле своје авионе 737 Макс у марту после удеса у Индонезији и Етиопији у којима је погинуло укупно 346 људи. Истражитељи су наговестили да је за оба удеса авиона 737 Макс крив систем контроле лета, а Боинг је навео да ради на новом софтверу да би авиони могли поново да лете.

„Ер Чајна”, која има 15 авиона 737 Макс, такође тражи надокнаду за кашњења у испоруци авиона, рекао је један запослени у одељењу за публицитет.

„Чајна саутерн” тражи компензацију због поремећаја изазваних тиме што не може да користи своје авионе 737 Макс, рекао је један службеник те компаније.

Кинеско регулаторно тело за авијацију у априлу је саопштило да ће све промене у пројекту летелице или обуци бити у потпуности процењене на основу резултата истраге удеса два авиона 737 Макс. Тиме се наговештава да Пекинг жели да проучи и одобри сваку промену, а не само да се ослони на налазе Боинга или америчке Савезне управе за авијацију (ФАА). Кина је једна од девет учесника панела америчког ФАА који испитује удесе, заједно са Аустралијом, Бразилом, Канадом, Европском унијом, Јапаном, Индонезијом, Сингапуром и Уједињеним Арапским Емиратима.

Кина је заједно са Северном Америком и Европом једна од највећих глобалних тржишта за авионе и због тога је одговор кинеских авиокомпанија и регулаторних тела на Боингов проблем врло битно за компанију.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »