Јели то птица? Јели то авион? Не, то је «Ајрон мен» изнад Савског језера на Ади Циганлији

Британски иноватор Ричард Браунинг прелетео је у млазном оделу Савско језеро на Ади Циганлији, чиме је најавио конференцију „Ворлд мајндс“, скуп који у Београд доводи најпаметније и најинвентивније људе нашег доба.

Ричард Браунинг- неколико секунди пред лет (Фото: Лола Ђорђевић)

Ричард Браунинг из енглеског Ридинга је власник светског рекорда у необичној и занимљивој дисциплини – летењу оделом на млазни погон.

‘Британски Ајрон Мен’, како зову Ричарда, на ову идеју је дошао пре неколико година.

Имали смо визију о томе можемо ли приступити људском летењу на другачији начин. Више смо се хтели ослонити на људско тело него да човека ставимо у неку машину за летење, објаснио је Браунинг након постављања рекорда.

Ричард Браунинг- полетање(Фото: Лола Ђорђевић)

Брзина од 51 км/х,  које је постигло ово специјално одело била је довољна да Браунинг постане власник Гинисовог рекорда.

Ричард Браунинг и његова опрема (Фото: Лола Ђорђевић)

Одело је добило име Дадал(из грчке митологије – Дедал је био Икаров отац) а опремљено је са шест плинских турбинских мотора. Тих шест турбина заједно производе 800 коњских снага, а на леђима му се налази и канистер за гориво, док је електроника смештена на грудима.

„Када лебди, троши око четири литре дизела или млазног горива у минути, тако да можете лако да летите три до четири минута., објашњава Браунинг. 

Лет Ричарда Браунинга изнад Савског језера на Ади Циганлији(Фото: Лола Ђорђевић)

Одело има тежину од 22 кг и направљено је од 3Д штампаних делова.

Главни мотор који покреће одело је сличан оном који имају млазни авиони, и малим моторима на рукама  се управља.

«Пустите да се мотори загреју, осетите њихову снагу у рукама и онда се подижете. Ако желите да се подигнете само раширите руке», објаснио је Браунинг данас пред почетак лета.

Лет Ричарда Браунинга изнад Савског језера на Ади Циганлији(Фото: Лола Ђорђевић)

Теоретски би могао летети неколико стотина метара у висину и кретати се брзином од 450 км/х, али због сигурносних разлога  лети неколико метара изнад тла или у данашњем случају језера.

Летење овим оделом је попут вожње бицикла у три димензије. Није дуго требало да се мој мозак почне кретати и прилагођавати покрете мојих руку. Сад само замислим куда желим ићи и – то је то, тврди Браунинг.

Опрема Ричарда Браунинга (Фото: Лола Ђорђевић)

Он сматра да би прототип одела у будућности могли користити војска, спасилачке екипе, али и цивили. Ипак, тврди да одело још увек није у потпуности сигурно.

Почетни циљ одела је забава. Потпуно је други начин маневрисања у зраку и изненађујуће је лако управљати оделом,  истиче иноватор Браунинг.

Опрема Ричарда Браунинга (Фото: Лола Ђорђевић)

Његов изум и није баш тако јефтини доступан. Последња верзија продавала се за 440.000 америчких долара.

Али данашњи мали инцидент је показао да оделом није лако управљати.

Ричард Браунинг и његов колега изнад Савског језера на Ади Циганлији(Фото: Лола Ђорђевић)

Наиме, данас је на Ади Циганлији заједно са Ричардом пут ваздуха се винуо још један «модерни Икар».

И завршио као Икар, падом у воду.

(Фото: Лола Ђорђевић)

На његову срећу језером су сво време патролирали спасилачки тимови Жандармерије који су одмах пожурили у помоћ палом младићу.

Колика је тежина одела на млазни погон било је видљиво током извлачења «модерног Икара» из воде. Срећом, његов пад се добро завршио.

(Фото: Лола Ђорђевић)

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »