Елитна француска противтерористичка јединица RAID користи руске сачмарице „Вепр-12“

На фотографији се види противтерористички тим специјалне јединице RAID, која у свом наоружању има и руске полу-аутоматске сачмарице „Вепр-12“, у калибру 12. Према мишљењу великог броја стручњака ради се о оружју које је незамењиво у противтерористичким операцијама

„Вепр-12“ је произвела позната руска фабрика стрељачког наоружања „Молот“. Њен механизам је развијен на бази чувеног система Калашњиков. Пуни се оквиром капацитета 10 патрона.

Интересантно је истаћи да су руски инжењери пушку „Вепр-12“ употребили за наоружавање беспилотних летелица. Захваљујући великој ефикасност патрона у кал.12 ова пушка се може употребљавати и за обарање дронова.

RAID представља елитну противтерористичку јединицу француске полиције која је директно потчињена француском министру унутрашњих послова. Због својих црних комбинезона је често зову „Црни пантери“. Јединица је основана у октобру 1985.године. Њена база се налази у једном од предграђа Париза. Само њено име RAID представља скраћеницу од речи „Извиђање-Подршка-Удар-Преговарање“.

Основна намена је борба против терориста, решавање талачких криза, хапшење изузетно опасних и наоружаних криминалаца, гушење побуна у затворима. Специјализовани су за обезбеђење важних личности и јавних скупова.

Језгро јединице и основну борбено-оперативну снагу чине четири ударне групе са по петнаест људи у свакој. Осим тога, подршку пружају и четири екипе са по десет људи, специјалиста за преговарање, техничку опрему, демонтажу експлозива, прислушкивање и везу, керовође и остали стручњаци.

 

Извор: http://www.bog-rata.com

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »