Да ли ће Меркелова пристати да буде на челу Европског савета

Више европских лидера покушавало је да наговори немачку канцеларку Ангелу Меркел на самиту у Румунији 9. маја да прихвати челну позицију у ЕУ, али је она то одбила, пише Блумберг.

То су за ову агенцију рекле три особе упознате са ситуацијом које су желеле да остану анонимне пошто су се разговори на ту тему одвијали иза затворених врата.

Они нису навели имена лидера који су Меркеловој предлагали да прихвати место председнице Европског савета. Неки од тих шефова држава или влада изразили су наду да ће се она ипак предомислити, рекло је двоје званичника.

Меркелова је, међутим, како се наводи, одлучна да одслужи пун канцеларски мандат који јој истиче 2021. године.

Лидери ЕУ окупиће се у Бриселу 28. маја како би започели разговоре о кадровским решењима за попуну челних позиција у ЕУ, укључујући место председника Европског савета, Европске комисије и Европске централне банке.

Формална одлука о овим челним позицијама требало би да буде донета на самиту 20. и 21. јуна, пренео је Танјуг.

Европски парламент, који треба да одобри одлуку о томе ко ће бити на челу ЕК, претходно је најавио да ће само они који су формално номиновани као водећи кандидати политичких партија на изборима моћи да буду номиновани за ову позицију.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »