ЦНБЦ: Сједињене Државе дале Турској две недеље да одбије куповину С-400

Турска треба да за нешто више од две седмице, коначно одлучи о питању куповине америчких борбених авиона — бомбардера Ф-35 уместо руских противваздушних система С-400. Иначе, Вашингтон прети Анкари да ће сносити низ негативних последица, известио је у уторак амерички телевизијски канал ЦНБЦ, наводећи изворе из Стејт Департмента.

С-400 © Сергеј Малгавко / ТАСС

Према њиховим подацима, Вашингтон захтева да Анкара поништи куповину система противваздушне одбране до краја прве недеље јуна. Такав предлог САД је коначан, неће бити других одлагања, кажу извори канала.

Према једном од извора ЦНБЦ-а, земље-учесници НАТО-а морају да снабдевају опремом која је комбинована са системима савеза, руски С-400 не испуњавају ове стандарде. Извор је нагласио да ће се Анкара суочити са негативним и стварним последицама ако заврши процедуру за добијање система.

Изузеци из програма Ф-35, надокнада трошкова од 100 наручених, али не и испоручених бораца, наметање америчких санкција и кажњавања преко НАТО-а називају се таквим последицама за Турску.

У петак, Истанбул је био домаћин састанка турског председника Тајипа Ердогана и председавајућег Већа Федерације Валентине Матвијенко. Према њеним речима, турски лидер је уверио да ће Анкара испунити уговор о куповини против авионских ракетних система С-400 од Руске Федерације, упркос притиску без преседана на републику.

Први извештаји о преговорима Руске Федерације и Турске о снабдевању С-400 појавили су се у новембру 2016. године. Чињеница закључења уговора потврђена је од стране руске стране 12. септембра 2017. године.

Турски министар за националну одбрану Хулуси Акар изјавио је да ће распоређивање С-400 почети у октобру 2019. године.

Као што је генерални директор Ростека, Сергеј Чемезов, објављен у децембру 2017. године, трошак снабдевања Анкаре С-400 системима износи 2,5 милијарде долара.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »