Британци у паници због руских полуга: Ко има злато, има моћ!

Куповина драгоценог жутог метала у Москви надмашила је шестогодишњи максимум у првом кварталу 2019. године, што према британском таблоиду „Дејли експресу“ није добро за остатак света.

„Дејли експрес“ наводи да је Адријан Аш, директор истраживања у „Билион валуту“, упозорио да је руска куповина злата „лош знак“ за светски мир и сарадњу.

Позивајући се на Светски савет за злато, британски лист примећује да је Русија повећала своје резерве за 145,5 тона у првом кварталу ове године, што је 68 одсто више него у истом периоду 2018. године.

Иначе, повећање залиха злата дешава се паралелно са сталним трендом дедоларизације у Русији, пошто су власти појачале своје напоре да се удаље од америчких средстава, одлучујући се за трансакције у националним валутама.

Британски таблоид истиче да Русија тиме осигурава да њен економски интерес буде заштићен чак и ако амерички долар доживи велики пад.

Упркос брзорастућим резервама, руске залихе злата и даље представљају мање од 20 одсто укупних девизних резерви, нагласио је Аш.

Међутим, ако се тренд куповине злата настави истим темпом, Русија ће престићи Француску и Италију и ући у круг прве три земље по количини златних резерви.

„Златно правило је да онај ко поседује злато има моћ. Иако злато није имало никакву званичну улогу у монетарном систему већ скоро 50 година, није случајно да Сједињене Државе предњаче у куповини тог племенитог метала. Русија види драгоцени метал као начин да се осигура од економског утицаја САД“, каже Аш.

Независни економски експерт Андреј Суздаљцев објаснио је да се ситуација на финансијском тржишту мења и да Русија није једина земља која активно купује злато, те да је то општи тренд који је изазван несигурношћу у стабилност долара.

Шеф Централне банке Русије Елвира Набиулина је у неколико пута објаснила да земља диверсификује своје девизне резерве више него друге државе због економских и политичких ризика са којима се суочава.

Спутњик

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »