(ВИДЕО) У Француској одржан марш против Монсанта

У суботу, 18. маја, неколико хиљада људи изашло је на улице Париза, Тулуза, Бордеа и других француских градова у знак протеста против активности компаније Монсанто-Бајер и других проблема агрохемијске индустрије. Демонстранти захтевају нови пољопривредни модел који би омогућио забрану употребе пестицида.

У Паризу се око 600 људи окупило на Тргу Републике са слоганима „мртва земља“ и „заустави пестициде». У Бордоу се око 1.400 демонстраната придружило протестима «жутих прслука», који су у суботу извели двадесет у седму акцију.

Последњих месеци, Монсанто је изгубио тужбе у вези са својим главним брендом групе — Раунд ап, потенцијално канцерогеним хербицидом на бази глифосата. Конкретно, група мора да плати 2 милијарде долара америчком пару који је оболео од рака. Група Бајер, која је недавно купила Монсанто, изгубила је 45% своје капитализације.

Демонстрације су се одржале и у Лиону, Стразбуру и другим француским градовима.

«Маршеви против Монсанта» су међународни. Ове суботе одржани су у Немачкој, Португалији, Србији, Индији, Мексику, Чилеу, Аргентини, Кипру и у многим америчким градовима.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »