Сви министри из Штрахеове странке поднели оставке

Након најаве аустријског канцелара Себастијана Курца да ће председнику Аустрије Александеру ван дер Белену предложити смену министра унутрашњих послова Херберта Кикла, Слободарска партија (ФПО), којо припада министар, најавила је повлачење свих својих чланова у влади.

Као што је раније најављивано да ће, ако Курц буде сменио Кикла сви министри из ФПО поднети оставку, то је у понедељак увече потврђено из странке.

Наиме, на седници Председништва странке у недељу после подне донета је таква одлука.

Канцелар Курц је већ најавио да ће чланове владе из ФПО заменити експертима или високим државним службеницима, који ће предводити те ресоре до превремених избора.

Подсетимо, канцелар Курц предложио је јуче председнику Аустрије расписивање превремених избора након што су у јавност доспели видео снимци на којима се види како Хајнц Кристијан Штрахе, који је због истих поднео оставку на место вицеканцелара и лидера Слободарске партије Аустрије (ФПО), нуди једној наводној нећаки руског милијардера државне послове за финансијску помоћ његовој странци.

НЕИЗВЕСТАН ИСХОД ИЗБОРА ЗА ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ

Услед афере видео снимака због којих је Хајнц Кристијан Штрахе поднео оставку на место вицеканцелара и лидера Слободарске партије (ФПО), постао је потпуно неизвестан исход избора за Европски парламент у Аустрији који се одржавају за недељу дана.

Истраживачи јавног мњења истичу да се не може проценити како ће распад коалиције утицати на изборе идуће недеље.

„Полазна ситуација се значајно променила и досадашња истраживања могу да се баце у смеће“, рекао је Петер Хајек (Public Opinion Strategies).Он је нагласио да сада истраживачи јавног мњења морају почети од нуле, јер су сва испитивања спроведена протеклих недеља и месеци непримењива.

Избори за Европски парламент сада имају сасвим други значај, то јест постали су тест избори за предстојеће парламентарне изборе, додао је он.

Хајек истиче да нема ни довољно времена за озбиљне изборе и да ће бити потребно два до три дана да се „ситуација слегне“.

Указао је да последице најављивања превремених избора може имати последице у свим правцима.Велико је питање која група бирача ће се мобилисати или демобилисати новим развојем ситуације.

Према искуству требало би да се мобилишу опозициони гласачи, док ће гласачи ФПО бити демотивисани да изађу на бирачка места, а што се тиче гласача Курцове Народне партије (ФПО) тешко је проценити да ли ће остати код куће.

Даље питање је, истиче Хајек за АПА, која странка ће моћи изневереним гласачима ФПО направити понуду да их заокруже на гласачком листићу. Велика је вероватноћа, сматра он, да ће делови гласача ФПО одустати од гласања.

Волфганг Бахмајер из ОГМ института истиче да ће избори за Европски парламент бити у сенци актуелних догађаја, јер су они били права „политичка бомба“.

Тако сматра да би излазност могла теоретски бити већа, јер је то прво гласање после овог скандала, али могла би и пасти због фрустрације грађана.

«У сваком случају постојећа истраживања се могу бацити“, каже и Бахмајер.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »