Потпуковник Аничић о обарању поноса амаричке авијације: „Невидљивог“ видели, па разнели!

Амерички стратешки бомбардер Б-2, понос америчке авијације, погођен је 20. маја 1999. године, тачно у 00.11 са две ракете ПВО система «нева». Иста посада Трећег дивизиона 250. бригаде ПВО ВЈ која је оборила Ф-117, крајем марта, (само без Золтана Данија), срушила је и Б-2, дејствујући са положаја у Бечмену.

Авион «Дух Мисурија» после поготка узео је курс 270 ка Тузли и чуло се како тражи дозволу за искакање. Посада није добила дозволу да напусти летелицу и срушили су се у Спачванским шумама крај Жупање.

Ове детаље обарања Б-2, за «Новости», открива потпуковник Ђорђе Аничић, човек који је током агресије лансирао пројектиле и на Ф-117 и на Б-2.

Аничић казује да су рушењу свог најскупљег авиона озбиљно припомогли Американци. Они су тог дана покушали да преговорима о примирју придодају «аргумент силе». Тог дана у Београду је био Виктор Чернормирдин и није требало да буде НАТО дејстава. Утврђивали су се услови примирја, а руски посредник је пре поноћи изненада одлетео са аеродрома у Сурчину. Како је његов авион напустио небо Србије, уследио је никад жешћи налет НАТО-а!

— Дивизион није био спреман да дејствује по добијању узбуне и то је преварило НАТО тактичаре — објашњава Аничић.

Први велики талас НАТО ловаца које је требало да лоцирају нашу ПВО, прошао је изнад нас, а да нисмо ни упалили радаре. Такође, прошао је и други огромни талас бомбардера који је такође требало и да послужи као мамац за нашу ракетну одбрану. Ми смо постали оперативни тек када су «невидљиви», «стуб 1» и «стуб 2» ушли у домет. Одабрао сам циљ на радару практично изнад наших глава и лансирали смо две ракете. Циљ се разлио на радару што је био знак да су растурени. Појавила се буктиња у ваздуху.

Тада је настао хаос над небом изнад Срема. Наш саговорник се сећа како су НАТО авиони после поготка Б-2 упалили сва светла у лету, што је стандардна процедура НАТО када пилоти покушавају да помогну посади у невољи. За то време наши ракеташи су лансирали пројектиле под великим углом, а у међувремену им је попустила лансирна рампа. Једна ракета је спала, срећом без експлозије. Били су заробљени на положају на депонији ђубрета у Бечмену немајући куд да беже док су се јата авиона надвијала над њима.

Исте ноћи смо знали шта смо погодили, а вест нам је на положај донео генерал Бане Петровић — наставља потпуковник Аничић.

Први амерички војни изасланик, који је после 5. октобра дошао у Београд у Управу Артиљеријско-ракетних јединица ПВО, 2001. године, донео је писмо са девет питања од којих су се три односила на околности под којима смо оборили Ф-117, а четири о рушењу Б-2.

Интересовало их је како смо препознавали авион при прелету, како смо их осмотрили и да ли смо на терену користили визуелне осматраче. Даље, како су авиони праћени и да ли је посада «неве» могла да идентификује тип авиона.

Американци никада нису потврдили, али ни демантовали губитак Б-2 који је носио име «Дух Мисурија». Били су свесни да је остало довољно трагова ваздушног боја од 20. маја.

Посада Трећег дивизиона 250. бригаде ПВО ВЈ која је оборила и Ф-117

Преко приватних веза сам сазнао да су «стуб 1» и «стуб 2» долетели из Новог Мексика и да су пре окршаја истоварили 35 тона бомби око Београда — наставља Аничић. После те 47. мисије више „невидљиви“ нису летели.

Потпуковник Стивен Ли Бешен, заменик команданта 509. америчког «винга», којем је припадао авион у интервјуу за тамошњу ваздухопловну штампу после рата, потврдио је да је Б-2 повучен из борбених дејстава 21. маја 1999. Исто то је написано и у књизи Б-2 Spirit units in Combat Томаса Витингтина на страници 43.

Авион Б-2, «Дух Мисурија», васкрснуо је у Другој ваздушној кампањи на Ирак 2003. и тада је (не)намерно сликан за глобалне ТВ мреже. Авион под овим именом из Базе Витман у међувремену постао је «манекен» америчких ваздушних операција. Сликан је и 2017. и то у ваздуху како избацује у Авганистану «мајку свих бомби» — пројектил од 13 тона.

ИСТИНА И НА ЕНГЛЕСКОМ

— Књига на енглеском језику «Нева против стелта» појавила се у Канади 24. марта ове године, на годишњицу бомбардовања наше земље, јер сам ја тако инсистирао — открива Ђорђе Аничић који је коаутор овог издања.

Први аутор је канадски војни стручњак нашег порекла Мајк Михајловић са службом у Онтарију. Интересантно је да је књига написана на његов предлог. Закључак аутора је да је «нева» убила стелт технологију.

РИМЕЈК И ФС 555

Праксу америчке војске да не приказује своје губитке наводи и кустос Музеја ваздухопловства у Београду Петар Недељковић.

Он објашњава да Американци користе више стратегија у оваквим случајевима, па се тако догодило да се на ваздухопловној изложби СИАД 2010 у Братислави појави ловац Ф-16 са ознаком ФС 555 на репу. У том авиону 2. маја над Цером, оборен је Дејвид Голдфејн, актуелни командант авијације САД.

Када сам питао пилота који је позирао испред летелице, да ли су то направили «римејк» Ф-16, објашњавајући да је прави авион код мене у Музеју, човек се постидео — вели кустос Недељковић.

Драган ВУЈИЧИЋ

http://www.novosti.rs/

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »