Гостовање Александра Антића у Јутарњем програму на РТС: „Турски ток“ за сигурно снадбевање гасом

Србија је започела још једну стратешку инвестицију – градњу националног магистралног гасовода од Бугарске до мађарске границе којим ће се допремати гас и из „Турског тока“, што ће јој омогућити сигурно снадбевање гасома, наводи за РТС министар рударства и енергетике Александар Антић.

Александар Антић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео да је реч о једном од стратешки најзначајнијих пројеката за будућност и развој Србије.

„Србија кроз овај пројекaт добија сигурно снадбевање гасом. Србија кроз овај пројекат решава све оне ризике са којима смо се суочавали до сада. Србија постаје транзитна држава када је гас у питању, Србија ће од тога остваривати приходе и Србија кроз ово отвара могућност за даљи развој гаса. Ово омогућава нову класификацију, нове индустријске привредне зоне, даљу реиндустријализације земље“, истиче Антић.

Додаје да су радови подељени на четири деонице, које ће се цевима испод река – Црни Тимок, Велике Мораве, Дунава, Тамиша и Тисе, уклопити у трасу гасовода.

Министар наводи да су већ почеле конкретне активности на реализацији тог пројекта , односно на изградњи тог гасовода.

„Прве количине цеви су почеле да пристижу и оне су на траси, тако да извођачи радова, међу којима је и један значајан број домаћих компанија реализује тај пројект у складу са динамиком и нашим очекивањима“, објашњава Антић.

Ни са финасирањем не очекују проблеме, 30 одсто средстава обезбеђују акционари „Гастранса“ – „Србијагас“ и „Гаспром“, остало је пројектно финасирање.

„Реч о једном пројекту који је апсоплутно комерцијалан, који је заснован на закупу капацитета тог гасовода и такав пројекат обезбеђује пре свега да се из тразитних такси тај гасовод и та читава инвестиција отплати“, рекао је Антић.

Говорећи о промени цени струје министар наводи је да је то део озбиљне рачунице.

„За сада Електропривреда Србије није поднела никакав захтев. Понављам ми имамо са Светском банком аранжман. Ми са Светском банком имамо обавезу да размтрамо све те финансијске параметре који ће гарантовати финансијску одрживост ЕПС-а и њихове перформансе да могу да инвестирају, да одржавају систем и слично, тако да ми сваке године са Светском банком имамо математику на основу које се анализаирају сви ти укупни параметри“, објашњава Антић.

Извор: РТС

The post Гостовање Александра Антића у Јутарњем програму на РТС: „Турски ток“ за сигурно снадбевање гасом appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »