Филм о херојима са Паштрика 26. маја на РТС-у: Ни корак назад, иза је Србија!

Ако постоји пакао на земљи, онда је то Паштрик. На Паштрику се бранио сваки педаљ отаџбине. Није се устукнуло, није се поклекло. Ни под тепихом бомби којима су их засипали авиони злочиначке НАТО алијансе, ни пред хордама терористичке ОВК и страних плаћеника. Ни корак назад, јер иза је Србија.

„Ратне приче са Паштрика“(фото: Лола Ђорђевић)

Битка за Кошаре била је страшна, херојска, али се битка за Паштрик која је трајала од 26. маја до 14. јуна сматра најтежом.

Поред припадника терористичке ОВК и регуларне војске Албаније, на голобраде војнике, њихове официре, добровољце кренула је удружена НАТО армада предвођена Сједињеним Америчким државама.

„Ратне приче са Паштрика“(фото: Лола Ђорђевић)

Засипали су положаје наше војске тепих бомбама претварајући обронке Паштрика у «месечево тло».

Кратер до кратера, јауци, крв и заувек угашени животи браниоца отаџбине.

„Ратне приче са Паштрика“(фото: Лола Ђорђевић)

Планове Веслија Кларка да се 20.000 војника војске Албаније, тзв ОВК и НАТО трупа преко планинских врлети пребаци из Албаније у Метохији не би ли сломили одбрану Приштинског корпуса омело је херојство које нису очекивали.

Генерал Кларк није могао знати да Србин не одлучује да иде у бој процењујући колика му сила прети, већ колику светињу брани.

А бранила се светиња-отаџбина. Једна, једина коју имамо!

„Ратне приче са Паштрика“(фото: Лола Ђорђевић)

Кларк је беснео, љут на неуспех терористичке ОВК  у једном од својих рапорта је рекао да су српске снаге на Паштрику «успеле да се одбране и преокрену ситуацију у своју корист».

Свој бес због неуспеха ОВК је искалио тако што је издао наредбу да се  положаји наше војске заспу тепих бомбама као никада до тада. Тог 31. маја 1999. на Паштрику  је погинуло 10 српских војника, а 115 их је повређено.

«Ако не задржимо врх Паштрика, мораћемо да га платимо америчком крвљу», рекао је Кларк својим генералима.

„Ратне приче са Паштрика“(фото: Лола Ђорђевић)

Данас је у Дому Војске одржана конференција за штампу поводом  филма  „Ратне приче са Паштрика“  који је други по реду филм у копродукцији Радио-телевизије Србије и Војнофилмског центра „Застава филм“, а који ће телевизијску премијеру  имати  26. маја, на двадесетогодишњицу битке на Првом програму РТС-а

Битка на Паштрику, други је део копнене офанзиве коју су из правца Републике Албаније ка Косову и Метохији покушали да изведу ОВК терористи у сарадњи са НАТО снагама и регуларним јединицама војске Албаније.

„Ратне приче са Паштрика“(фото: Лола Ђорђевић)

О херојским борбама Војске Југославије, у филму сведочи више од 30 саговорника, официра, војника, резервиста и добровољаца, припадника 549. моторизоване бригаде.

„Мислим да гледаоци нису знали шта се на Кошарама заиста дешавало, а ако нису знали како је било на Кошарама, тек ће се изненадити кад сазнају шта се дешавало на Паштрику“, навела је ауторка филма Слађана Зарић.

„Ратне приче са Паштрика“(фото: Лола Ђорђевић)

Све ово што РТС ради је, како каже, покушај да се исприча једна јуначка прича која се дешавала на граници са Албанијом 1999. године и да се људима који су се храбро борили и урадили велику ствар каже још једном: „Хвала.“

„Надамо се да ће гледаоци са истим интересовањем пратити и други део овог серијала. Филм ће бити приказан и у Дому гарде 23. маја за учеснике борби и новинаре“, рекла је Зарићева.

„Ратне приче са Паштрика“(фото: Лола Ђорђевић)

Према речима министра одбране Александра Вулина, да није било победа на Кошарама и Паштрику, не би било Кумановског споразума о прекиду непријатељстава, већ би уследила безусловна капитулација.

„Из безусловне капитулације не произилази ни Резолуција 1244, ни преговори, а ни нада Србије да може да се бори за Косово и Метохију и Србе који тамо живе. Ту наду су изборили припадници војске Југославије“, истакао је Вулин.

„Ратне приче са Паштрика“(фото: Лола Ђорђевић)

Реконструкције и драматизације догађаја битке на Паштрику снимане су на планинским венцима око Димитровграда, Пирота и Ниша и на војном полигону Пасуљанске ливаде.

Документарни филм хронолошки прати догађаје од напада на караулу Горожуп до повлачења наше војске после потписивања Кумановског споразума.

Учесници битке на Паштрику (фото: Лола Ђорђевић)

Ауторка филма је Слађана Зарић, директори фотографије – Петар Вујанић и Жарко Пекез, монтажер Бојан Перишић, продуценти Снежана Родић Синђелић и потпуковник Горан Иконић, новинар Весна Илић, дизајнер звука Бојан Манговић, а композитор Владимир Тошић.

Лола Ђорђевић

 

 

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »