У компромитујућем видео-снимку Штрахе оцрнио и Србију, а тек Хрватску

Одлазећи аустријски вицеканцелар и лидер Слободарске партије Аустрије (ФПО), Хајнц Кристијан Штрахе, који је поднео оставку после објављивања компромитујућег седмочасовног видео-снимка насталог пре две године на Ибици, током те вечери је помињао и — Србију.

Штрахе је током разговора са наводном нећаком једног руског милијардера, њој нудио државне и друге послове у замену за финансијску подршку његовој странци, али је помињао и неке земље, међу њима и нашу.

Како у својим писаним издањима наводе «Зидојче цајтунг» и недељник «Шпигл», у неповезаном и опуштеном разговору, Штрахе је о Србији говорио по систему «топло-хладно».

Наиме, рекао је да је то «фантастична земља», као и да је неколицина пријатеља уложила новац тамо, али је имао и другачији став о Србији када је изјавио да не би саветовао да се у њу инвестира, јер су тамо неким његовим пријатељима фирме «извучене испод гузице», објаснио је он, што би могло да значи да су оштећене али се не каже из којих разлога.

У једном тренутку је гошћи из Русије рекао да је посаветовао да не иде у ово подручје уопште јер «Хрватска је обично срање», а и да Србију, како је рекао, треба избегавати.

До недеље нису објављени видео-записи на којима се помиње Србија.

Иначе, Штрахе је важио за великог пријатеља Србије и РС, говорио је против независности Косова и Метохије, и залагао се за право на самоопредељење Срба у БиХ, те је и Аустријанцима српског порекла омогућио и политичко ангажовање у својој странци.

Само пар дана пред «пад» он је примио председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика настављајући да негује са њим одличну сарадњу.

Разговорима на Ибици присуствовао је и Јохан Гуденус, дотадашњи потпредседник и шеф посланичког клуба, који је, такође, посебно везан за Србе, јер му је и супруга Тајана, која је, такође била те вечери на дружењу које је трајало седам сати, српског порекла.

И Гуденус је због ове афере поднео оставку на све функције.

СОЧАН ЈЕЗИК НА ИБИЦИ

Током за Штрахеа кобне «вечере на Ибици» било је пуно непристојних израза, неки људи су описани као «будале», новинари «највећим курвама на планети», а руску гошћу је окарактерисао као «добру рибу».

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »