Дрецун: Српски народ на КиМ одбранио право на опстанак

Српски народ је изласком на изборе одбранио право на опстанак на северу Косова, истовремено испољио снажно јединство са својом државом Србијом и показао да ће се проблеми у наредном периоду решавати искључиво преко Српске листе, рекао је председник Скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун.

Српска листа је и на јучерашњим изборима за градоначелнике у четири општине доказала да је једини репрезентативни представник српског народа на КиМ, рекао је Дрецун за РТС, преноси Танјуг.

„Одбијени су покушаји Приштине да евентуално преузме руковођење општине у северном делу Косовске Митровице и да почне процес, како они кажу, уједињења две Митровице. Пропали су покушаји Приштине да уношењем раздора у српски народ покуша да реализује своје интересе”, нагласио је Дрецун.

Оваквим изласком на изборе српски народ је показао да у наредном периоду нико не може да рачуна на поделе међу Србима и да покушава да проналази појединце и неке српске странке које би имале више слуха за интересе Приштине него за интересе сопственог народа, навео је Дрецун.

Он је рекао да ће представници четири општине доћи на разговор у Београд, а најављена и је и посебна седница Скупштине Србије о КиМ.

„Разговор ће бити наставак свакодневне комуникације државног руководства и политичких представника српског народа. И са српским народом ће се разговарати каква ће бити политика државе Србије на КиМ”, рекао је Дрецун.

Према његовим речима, председник Вучић ће отворено говорити са каквим се све проблемима Србија суочавала у Бриселу и да ли има наде за наставак дијалога и постизања компромисног решења.

„Битно је да Скупштина ради у пуном капацитету. Обавеза је посланика да саслуша председника како су се одвијали преговори на основу скупштинске резолуције из 2013. године, на основу које су и вођени бриселски разговори, а у којој се јасно каже да Србија неце никада признати независност Косова али је спремна да разговара о свеобухватном решењу”, рекао је Дрецун.

Поводом резолуције Приштине обратићемо се САД,УН,СЕ,ЕП

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас да ће са председницом парламента Мајом Гојковић разговарати о евентуалном заказивању посебне седнице Скупштине, на којој би била одбачена приштинска резолуција о наводном геноциду Србије на КиМ, преноси Танјуг.

Дрецун је на ТВ Прва рекао да би се на тој седници, ако постоји могућност за њено заказивање, разговарало о бруталном етничком чишћењу које је спроводила и спроводи терористичка ОВК.

Осудом тог бруталног етничког чишћења и злочина би се, сматра Дрецун, амортизовала кампања заснована на бруталним лажима коју води Приштина.

Подсетио је да је пре неколико дана одржана заједничка седница Одбора за КиМ и Одбора за одбрану и унутрашње послове после које је у саопштењу одбачена приштинска резолуција за коју сматрају да је заснована на бруталним лажима, да додатно распирује мржњу према српском народу и да не одговара чињеницама.

Дрецун каже да је поводом приштинске резолуције написао писмо које ће потпредседник парламента Владимир Маринковић почетком јуна у САД предати представницима Српског кокуса.

„Презентоваћемо наша сазнања”, рекао је Дрецун и навео обраћање и УН, Савету Европе, Европском парламенту и, како наводи, пријатељским земљама.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »