Антић: Конкретне активности на реализацији магистралног гасовода

Србија је започела још једну стратешку инвестицију – градњу националног магистралног гасовода, од Бугарске до мађарске границе којим ће се допремати гас и из „Турског тока“.

За Гастранс, заједничко српско-руско предузеће, које гради гасовод, препрека више нема – добили су и грађевинске дозволе. На више локација припрема се терен, негде копају канали, а негде већ варе цеви за гасовод који у Србију из Бугарске улази код Зајечара, протеже се све до Кањиже и код Хоргоша излази у Мађарску.

Министар рударства и енергетике Александар Антић навео је да су од 25. априла већ почеле конкретне активности на реализацији тог пројекта, односно на изградњи тог гасовода.

„Прве количине цеви су почеле да пристижу И оне су на траси, тако да извођачи радова, међу којима је и један значајан број домаћих компанија реализује тај пројект у складу са динамиком и нашим очекивањима“, објашњава Антић.

Ни са финасирањем не очекују проблеме, 30 одсто средстава обезбеђују акционари Гастранса – Србијагас и Гаспром, а остало је пројектно финасирање.

Бугарска је најавила да ће градњу своје деонице почети идућег месеца. Већ раде на другој цеви гасног интерконектора са Турском.

План је да се гасовод који читавом региону доноси сигурност у снабдевању гасом заврши до краја године.

Радови су подељени на четири деонице, које ће се цевима испод река – Црни Тимок, Велике Мораве, Дунава, Тамиша и Тисе, уклопити у трасу гасовода.

 

Извор: РТС

The post Антић: Конкретне активности на реализацији магистралног гасовода appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »