Американци звецкају оружјем у Персијском заливу

Америчка морнарица саопштила је данас да је извела вежбе у Арапском мору с ударном групом носача авиона послатом у Персијски залив ради борбе против наводне, неспецифичне претње из Ирана.

 (US Navy photo by Mass Communication Specialist Seaman Catie Coyle/Released)

Морнарица је саопштила да су вежбе и обука изведени са групом носача авиона УСС Абрахам Линколн у координацији са америчким маринцима, одражавајући «убојитост и агилност САД да одговоре на претњу», као и да одвраћају од конфликта и штите америчке стратешке интересе.

У вежбама су учествовале и амфибијска група и 22. експедициона морнаричка јединица које су такође размештене у зони операција америчке Пете флоте у Персијском заливу, преноси АП.

Вежбе су, како је саопштено, изведене у петак и суботу.

Пета флота америчке ратне морнарице са седиштем у Бахреину претходно је објавила на Фејсбуку да су земље чланице Савета за сарадњу у Заливу (GCC) започеле појачане безбедносне патроле у међународним водама подручја Персијског залива.

Бахреин, као савезник САД, упозорио је у суботу своје држављане да не путују у Ирак и Иран и затражио од оних који су већ у тим земљама да се врате «одмах» због своје безбедности.

Истовремено, саудијски министар спољних послова Адел ал Џубеир саопштио је да Саудијска Арабија жели да избегне рат у региону, али је спремна да одговори «свом снагом и одлучношћу» након прошлонедељних напада на саудијске танкере и нафтна постројења.

Он је на прес конференцији оптужио Иран да настоји да дестабилизује регион и позвао међународну заједницу да преузме одговорност и заустави ту земљу у таквим настојањима, јавио је Ројтерс.

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »