Уз звуке Тмпсона: Меркел и Вебер на скупу ХДЗ-а критиковали национализам

Немачка канцеларка Ангела Меркел и Манфред Вебер, водећи кандидат ЕПП за председника Европске комисије поручили су вечерас на предизборном скупу ХДЗ у Загребу да је национализам непријатељ који жели да уништи Европу.

Ангела Меркел на скупу ХДЗ-а, Фото: Танјуг/АП

«У Немачкој сада имамо 74 година мира. Ви сте још деведесетих имали рат и знате шта то значи и зато је толико важно да сачувамо тај мир», рекла је Меркел у обраћању присталицама ХДЗ.

А то се, како је додала, може урадити само ако се с једне стране заступа национални интерес, а с друге стране да «будемо у стању ставити се у ситуацију другога и градити мостове» и да у Европи проналазимо заједничка решења», преноси Хина.

«Европа је пројект слободе, знате да сам и ја живела у диктатури и да нисам могла путовати и доћи у бившу Југославију», рекла је Меркел.

Она је рекла да се Немачка ујединила пре 30 година Немачка и да је важно радити на очувању мира и слободе.

(AP Photo/Darko Vojinovic)

Меркел је истакла да бити поносан на своју земљу није у супрутности са изградњом Европе.

«Национализам покушава уништити Европу и против тога се морамо борити», рекла је она.

Свој је говор закључила на хрватском језику, поручивши: «Изађите на изборе, подржите Европу мира, слободе и благостања. Подржите ЕПП и ХДЗ!».

Манфред Вебер је позвао на одговор националистима и обећао да они неће бити део његове већине у Европском парламенту.

Он је истакао и да ЕУ није само економски савез, него и Унија вредности а нагласио је и да је хришћанство заједнички темељ Европе.

Казао је да се путујући Европом уверио у њену различитост, али да је приметио како је у средишту сваког града и села црква, што је показатељ да је заједнички европски темељ хришћанска вера, наводи Хина.

Пре немачке канцеларке окупљенима се обратио хрватски премијер и председник ХДЗ Андреј Пленковић који је, између осталог, поздравио оне који су «дошли у Загреб након Блајбурга» где су «одали пијетет и поштовање «хрватским жртвама након Другог светског рата.

На скупу је пуштена песма Марка Перковића Томпсона »Лијепа ли си», преноси Јутарњи лист.

 

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »