Убијали цивиле и клали заробљенике, а Трамп би да их — помилује!

Председник САД Доналд Трамп затражио је хитну припрему папирологије како би могао да помилује неколико припадника америчке војске који су оптужени за ратне злочине, преноси Њујорк тајмс.

Међу оптуженима које Трамп планира да помилује је наводно и злогласни командант морнаричких фока Едвард Галагер, који је оптужен за убиство ненаоружаних цивила. Он је оптужен и да је ножем убио ратног заробљеника у Ираку.

 

Њујорк тајмс пише да би на списку могао да се нађе и бивши радник приватне компаније Блеквотер, који је одговоран за смрт десетина ненаоружаних Ирачана 2007. године.

Ту је и Метју Голстејн, припадник Зелених беретки који је оптужен за убиство ненаоружаних Авганистанаца 2010. године. На списку су се нашли и маринци снајперисти који су оптужени да су уринирали по лешевима Талибана.

Подсетимо, у шокантном сведочењу у „Њујорк тајмсу“ описани су детаљи злочина које су припадници специјалних снага америчке војске починили током операција у Ираку. За ове конкретне примере одговоран је Едвард Галагер, вођа вода „Алфа“ из Тима 7 командоса морнаричких „Фока“.

Галагер, познат и под надимком Блејд (Оштрица), пре објављивања овог извештаја важио је за „легенду“ међу специјалцима, али су његови саборци убрзо након пристизања у Ирак могли да се увере у другачију истину.

Галагер их је, рецимо, терао да испаљују ракете на куће без икаквог разлога, паркирали би оклопна возила на мосту на Тигру, па би насумично пуцали по читавим насељима… Галагеров посао био је да планира и надгледа мисије, али он је често сам узимао снајпер и пуцао по свему што се мрда.

Често би се хвалио колико је људи тог дана побио, укључујући и жене.

Снајперисти су истражитељима рекли да је Галагер једном приликом из снајпера упуцао девојчицу у шареном хиџабу, која је шетала поред реке с другарицама. Остали снајперисти су рекли да су кроз нишан гледали како је друге девојчице одвлаче док се она држи за стомак.

https://rs.sputniknews.com/

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »