Могућност успостављања хуманитарних веза

Успостављање и развијање различитих веза са Ираном може бити веома перспективан спољнополитички правац за Јужну Осетију. Решење овог проблема доприноси бројним околностима, укључујући и оне везане за геополитику. Званичник Цхинвал, који се након дугих година пасивности на међународној сцени, коначно окренуо имплементацији активне спољне политике, треба да искористи отворене могућности. . Позивање на чињеницу да, због неспремности да се компликују односи са западним земљама и са истом Грузијом, Техеран неће дати зелено светло контактима са Јужном Осетијом, у одређеној мери произилази из површне процене ситуације, која у потпуности не узима у обзир процесе на нивоу Блиског истока и Црноморско-Кавкаског регоина.

У међувремену, захваљујући довољно вештом остварењу својих националних интереса у условима притиска са Запада, Иран је постао регионална суперсила, која има утицај на процесе широм Блиског истока. Данас је ирански фактор заступљен у Ираку, Сирији, Јемену, Либану и неколико других земаља у региону. Санкције и притисци Сједињених Држава нису само жеља Вашингтона да казне бескомпромисне Иранце. Овде се ради о испољавању фундаменталних контрадикција или, другим речима, оштрој конкуренцији између иранске државе и САД. У овом процесу, који ће најмање наредних десет година утицати на стање ствари у региону, интереси Русије и Ирана у великој мери се поклапају, и пре свега, у слабљењу положаја Сједињених Држава и њихових савезника.

Узети у обзир хистерију Тбилисија или наметање незадовољства Европљана у овој ситуацији је мало вероватно да ће ико хтети. Тренутна изградња грузијско-америчке војне сарадње, која у неким околностима може резултирати појавом америчке војске базе у Грузији представљају претњу не само за безбедност Јужне Осетије и Русије, већ и за Иран.

За Иран је одговор на овај изазов, укључујући и ревитализацију спољне политике на Кавказу.

Иначе, питање јачања америчког војног присуства у Грузији и пратећих претњи може бити предмет дискусије за представнике стручне заједнице Русије, Ирана и Јужне Осетије.

Поврх тога, кавкаски регион игра значајну улогу као транзитни фактор у успостављању руско-иранских економских веза, чија важност за Техеран, узимајући у обзир америчке санкције, наставља да расте.

У позадини ових фактора, у блиској будућности, уочићемо пораст иранског присуства у нашем региону иу различитим форматима. Као илустрација, може се дати интензивирање културне, научне и економске сарадње између Ирана и Северне Осетије. Последњих година, образовне и научне институције Ирана и РНО-А, уз помоћ иранске дипломатске мисије у Руској Федерацији, спровеле су низ активности, идентификујући приоритетне области за спровођење заједничких пројеката. Успех ове интеракције, наравно, у великој мери доприноси фактору етничке и културне близине.

Важно је да Јужна Осетија у садашњим условима користи све расположиве полуге како би успоставила односе са Ираном у циљу будућег признавања. У сваком случају, успостављање стабилних осетско-иранских контаката ће помоћи да се ојача положај наше републике на међународној сцени.

Пре свега, наравно, потребно је обратити пажњу на развој сарадње у сфери културе, науке и спорта, гдје је могуће заобићи чињеницу одсуства дипломатских односа. Важну улогу ће одиграти медијски пројекти, који имају озбиљан утицај на формирањејавног мњења. Такође треба искористити потенцијал привредних комора.

Изјаве недавно објављене током интервјуа са председником Јужне Осетије Анатолијем Бибиловим са иранским новинарима показују да су спремне да уложе напоре у Цхинвалу да овладају перспективним правцем.

У сфери економске сарадње, могуће је користити фактор Јужне Осетије да се смањи утицај западних санкција на иранску сарадњу са Русијом, као што видимо у случају република Донбаса и Сирије. Успостављени механизми ће омогућити великим руским компанијама и банкама да се не плаше санкција због рада са иранским партнерима.

Међутим, у случају Ирана, овај механизам може у потпуности зарадити након признавања независности Јужне Осетије.

Јуриј Вазагов, Начелник информативно-аналитичке агенције АП Јужне Осетије

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »