Линта: Блајбург највећи неонацистички скуп у Европи

У Блајбургу, у Аустрији, одржана је комеморација припадницима усташких формација убијеним по окончању Другог светског рата. Први пут је централни скуп јавни, а не верски догађај и први пут откада је Хрватски сабор покровитељ комеморације, није дошао нико од највиших хрватских званичника. Иако је јасно да је Блајбург симбол усташтва не даје се комеморација жртвама и то је највећи неонацистички скуп у Европи, чиме је ипак нарушен углед, каже за РТС председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

Почетком марта Аустрија је забранила употребу симбола хрватског фашистичког усташког покрета и аустријска католичка црква није дала дозволу да се ове године одржи миса у Блајбургу, јер је политички инструментализована.

Гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, председник Савеза Срба из региона и скупштинског Одбора за дијаспору Миодраг Линта каже да поздравља одлуку корушке католичке цркве о забрани одржавања скупа, али истовремено и изражава жаљење што је ипак аустријска власт на наговор Хрватске донела одлуку да се скуп одржи.

«Иако је јасно да је то окупљање у Блајбургу од доласка Туђмана на власт у Хрватској симбол усташтва не даје се комеморација жртвама већ се изражава туга због пропасти независне Хрватске и то је највећи неонацистички скуп у Европи, чиме је ипак нарушен углед и Аустрија крши своје законе и ремети јавни мир», сматра Линта.

Указао је да је скандалозна изјава немачке канцеларке Ангеле Меркел на митингу ХДЗ-а јуче у Загребу за европске изборе где је рекла да се залаже за Европу без национализма, а Хрватска је језгро национализма.

«Председница Хрватске је 8. маја отишла у Блајбург на дан ослобођења Загреба, а тај дан су прогласили даном спомена на хрватске жртве у борби за слободу и независност чиме је заправо хтела рећи да су усташе борци за слободу хрватског народа», рекао је Линта.

Пре четири дана је истекао рок да се региструју они који желе да гласају на предстојећим европским изборима. То су могли да ураде у амбасади у Београду или у конзулату у Суботици.

Срби из Хрватске први пут ће самостално на изборе и то на две листе.

«Срби који су се регистровали треба да изађи на извборе и гласају по својој савести у амбасади Хрватске у Београду или Генералном конзулату у Суботици», рекао је Линта.

 

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »